Quantcast
Channel: Efterrätt och gotte – Roethlisberger.se
Viewing all 148 articles
Browse latest View live

Rabarber – receptfavoriter och nya hittepå’n

$
0
0
rabarberrecept

Idag gjorde jag egen saft för första gången i mitt liv, och SÅ bra det blev! Som rubriken kanske avslöjar ”en aning” så gjorde jag min debut i saftkokarvärlden med en rabarbersaft. Självklart kommer jag dela med mig av receptet här i bloggen, faktum är att jag under det senaste dygnet hunnit experimentera riktigt flitigt med den laddning rabarber min mor lämnade hos mig häromdagen. Så ni har flera goda (och rätt annorlunda) rabarberrecept att se fram emot!

Men innan jag delar med mig av nya recept, har jag några rabarberfavoriter i arkivet värda att påminna om (här hittar du alla rabarber-recept jag bloggat genom åren) där mina topp tre rabarber-recept är dessa:

SMARRIGA MANDEL- & RABARBERRUTOR

rabrec1

FRÄSH RABARBER- & JORDGUBBSJUICE

rabrec3

”SWEET & SPICY” RABARBER-CURD

rabrec2


Rabarber- & jordgubbspajer (”single serving”)

$
0
0
RJMP3

Dagens återanvändningstips: om en sparar fruktresterna från saftkoket har en plötsligt en kanonfin bas för pajfyllning. Eftersom jag gjorde saft på rabarber och jordgubb, som råkar vara en alldeles förträfflig smakkombo att ha i just paj, var jag inte sen med att slänga ihop ett gäng söta mini-pajer med mandelbotten och smultäcke.

(och till paj, oavsett smaksättning eller fyllning, äter en givetvis vaniljglass. Det är sedan gammalt.)RJMP1 RJMP4RJMP2

Receptet ger 8-10 minipajer

Botten/smultopping:

+ 40g mandel, hackad

Fyllning:

  • 2 dl rabarber- och jordgubbskompott *
  • en rejäl nypa vaniljpulver
  • 1-2 msk sukrin gold

* mjukkokad rabarber/jordgubb mixad till en kräm. Jag sparade den kokade frukten från när jag gjorde saft, men självklart går det bra att bara koka exempelvis rabarber mjuk och mosa/mixa till en kompott.

Till servering: vaniljglass av valfri sort (jag serverade mina med Add Ice Cream ”Vanilla”)

Gör såhär:

  1. I en bunke, rör ihop alla torra ingredienser till degen.
  2. I en liten skål, rör ihop kokosolja, sirap och mjölk (om din kokosolja är fast kan du micra den försiktigt några sekunder först) och rör sedan ner i den torra blandningen. Arbeta ihop till en deg.
  3. Ställ in degen i frysen i cirka tio minuter, och värm under tiden upp ugnen till 175 grader.
  4. Rör ihop fyllningen i en skål.
  5. Ta ut degen och rulla ca 2/3 av den till bollar, platta till och lägg i muffinsformar så botten och kanterna täcks (jag använder alltid muffinsformar i silikon och rekommenderar det). Fördela sedan fyllningen mellan formarna.
  6. Tillsätt den hackade mandeln till den sista 1/3 av degen och arbeta in den. Smula sedan över fyllningen.
  7. Grädda i ca 15 minuter, eller tills de fått fin yta. Låt svalna något innan servering.

RJMP3

Kaka med cheesecakefyllning och hallon

$
0
0
kakacheesehal

Okej, VARFÖR har jag inte kommit på idén att kombinera två så fina saker som citronkaka och cheesecake tidigare?! För det blir, såklart, succé. Framför allt om en inkluderar ett gäng hallon och toppar det hela med en härlig crumble. Så det bör en givetvis göra.

Faktum är att jag den senaste veckan hunnit göra denna kaka två gånger. Planen var att ha något gott att bjuda min far på nu när han kom på ett kort besök, meeen första kakan liksom ”bara försvann”. Sådär som goda ting ibland gör, ni vet. Så jag var jag helt enkelt tvungen att göra om den. ”Ånej”.

kakacheesehal3kakacheesehal5

Egentligen gjorde jag precis likadant andra gången som första, förutom att jag första gången använde vassle från The Protein Works (det här, i smaken ”vanilla crème”) medan jag inför andra baket hunnit få hem en ny burk vassle från Tyngre i smaken ”vaniljdrömmar” och som ni kanske noterat har just det ingått i flera av mina senaste recept – det är helt klart en ny favorit!

Inte bara jag utan även min far gav denna goding stor tumme upp, och han frågade säkert tjugo gånger om jag skojade; om kakan han åt bit efter bit av verkligen kunde vara sockerfri och proteinrik och allmänt ”good for you”. Det tänker jag är ultimata godkännandet av ett hälsosamt bakverk, visst?!

kakacheesehal4kakacheesehal1

Receptet är för kaka gjord i en form med 18cm i diameter

Crumble:

Kaksmet:

  • 170g vita bönor (kokta, sköljda och avrunna)
  • 2 hela ägg
  • 1 äggvita
  • 2 tsk kokosolja (jag använde neutral)
  • 1 citron – skalet från hela, saften av halva
  • 20g vassleprotein med vaniljsmak, jag använde vaniljdrömmar
  • 2 msk fettreducerat kokosmjöl
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 bikarbonat
  • 1/4 tsk salt

Cheesecakefyllning:

  • 150g cream cheese
  • 1/4 dl mjölk
  • 1 äggvita
  • skalet från 1 citron
  • 30g vassleprotein med vaniljsmak, jag använde vaniljdrömmar
  • 1 msk florsocker eller florsötning (dvs sukrin melis)

+ drygt 1 dl hallon

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 165 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, fetta sidorna+botten av formen och ställ åt sidan.
  2. Förbered crumble: rör ihop sukrin gold/kokossocker, vassle, kokos- och havremjöl i en skål. Tillsätt sirap, kokosolja och en nypa salt. Arbeta ihop med händerna till ett smul, tillsätt mjölk om det behövs. Ställ åt sidan.
  3. Förbered cheesecakesmeten: rör ihop cream cheese, mjölk, äggvita och citronskal. Se till att få bort eventuella cream cheese-klumpar. Tillsätt vassle och siktat florsocker och rör ner i smeten. Ställ in i kylen så länge.
  4. Gör kakan: Rör ihop vassle, (siktat) kokosmjöl, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en liten skål, ställ åt sidan.
  5. Skölj bönorna, gärna flera gånger, och låt rinna av. Mixa sedan ihop bönorna med ägg och äggvita till en slät smet.
  6. Tillsätt citronskal, citronsaft och kokosolja och mixa snabbt igen (om din kokosolja är väldigt fast kan du micra den några sekunder först, men tillsätt den inte varm i smeten för då blir den klumpig)
  7. Tillsätt sist den torra blandningen och mixa en sista gång. Om smeten ser väldigt lös ut kan du låta den stå fem minuter, kokosmjölet gör att den tjocknar till nämligen.
  8. Häll 3/4 av kaksmeten i botten av den förberedda springformen. Häll sedan cheesecake-smeten i mitten (försök gärna att ha en centimeters marginal till kanten av formen). Toppa med hallon. Ringla den sista kaksmeten längs med kanten och inåt mot mitten (det gör inget om smeten inte räcker – min gjorde det inte utan jag ringlade den bara ytterst)
  9. Smula slutligen över crumble och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Mitten ska vara så pass fast att den inte ”dallrar” när du rör formen. Om du tycker kakan börjar få lite för mycket färg kan du lägga över en bit folie mot slutet av gräddtiden (jag la över ett efter ca 35 minuter)

kakacheesehal2

(veganska) Nutella-Brownies

$
0
0

chiabrownie1 chiabrownie2

Ovanstående bilder sammanfattar min livsåskådning rätt bra. Choklad är så himla fint – och jag har då aldrig adderat choklad i något för att bli annat än nöjd med resultatet, har du?

När jag skrev om hur en gör chiaägg från scratch frågade Jenny hur jag tycker att de funkar i bakning, då hon blivit bjuden på kakor gjorda med chiaägg som mest föll itu. Mitt svar på den frågan är att hur bra de funkar i bakning beror helt på vad en bakar. Och vad övriga ingredienser är, såklart. Chiaägg binder och ”stelnar” kanske inte riktigt lika mycket, eller i alla fall inte på samma sätt, som hönsägg gör vid tillagning. Men i saker som tjocka, fluffiga pannkakor eller mjukare kakor har jag fått fina resultat! Just småkakor kan överlag vara lite trixigt att få till (framför allt om en vill byta ut klassiska ingredienser som smör, vetemjöl och socker) och vid närmare eftertanke tror jag inte att jag någonsin ens testat att göra småkakor med chiaägg… mest för att ägg, oavsett ”sort”, inte spontant är något jag brukar inkludera i bakverk jag önskar bli mer åt det krispiga hållet, så som jag vill ha mina småkakor.

Något som en däremot absolut kan använda chiaägg till är dessa Nutella-Brownies!

chiabrownie3

VEGANSK BROWNIE med nutella-smaker

Torra:

  • 1 dl (30g) kakao
  • ≈1,75 dl (80g) hasselnötsmjöl *
  • 1 msk (7g) fettreducerat kokosmjöl
  • 2 msk (20g) kokossocker
  • 4 msk (40g) sukrin gold
  • 1/3 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bakpulver
  • en nypa salt

Blöta:

hasselnötsmjöl gör du enkelt genom att mixa hasselnötter till ett mjöl. Mät upp 80g hasselnötter om du vill göra mjöl till bara denna brownie, annars kan du absolut göra en större mängd som du sedan förvarar i en burk i rumstemperatur och använder i andra bak. Jag använder min smidiga mini-mixer till detta.

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Gör chiaäggen och ställ åt sidan att svälla 5-10 minuter, tills de har ”ägg-konsistens”.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål, se till att få bort eventuella klumpar från kakao eller mjöl, ställ åt sidan.
  4. Rör ihop smält kokosolja och mjölk, viktigt att mjölken inte är kall; då klumpar sig oljan. Tillsätt sistchiaäggen.
  5. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och rör ihop till en tjock smet. Bre ut smeten i en förbered ugnsform* och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter (jag gräddade min i 18 minuter)
  6. Låt svalna helt i formen, och som alltid när det gäller ”chokladiga ting” får även denna brownie gärna stå en natt i kylen innan den skärs upp i bitar.

* jag använde en rektangulär brödform i silikon (den här)

chiabrownie1

Chokladrutor med jordnötsmör, salt karamell & popcorn

$
0
0
browniesaltPBpop4

Nej, jag kommer förmodligen aldrig tröttna på att skapa chokladiga ting. Det är alltid ett bra tillfälle att äta något gott innehållandes choklad i någon form. Så att fortsätta testa nya idéer känns liksom rätt självklart.

Att jag gillar att kombinera choklad med en rejäl nypa salt kanske du också noterat vid det här laget? En annan söt kompis till salt är ju karamell/kola, så att kombinera dem alla tre är att bädda för succé, let me tell you! Förra våren bloggade jag till exempel ett kanonfint recept på världens kanske bästa snacks: karamell- & chokladtäckta popcorn – har du inte testat det så TESTA! Idag tänkte jag dela med mig av ett gäng riktigt chokladiga chokladrutor med salt karamell, popcorn och jordnötssmör. Ja, nu hör ju.

browniesaltPBpop2

Jag är just nu i full gång och testar mig igenom The Protein Works härliga sortiment, och har redan hittat flera favoriter. Av förklarliga skäl kändes det viktigt att beta av de olika nötsmören först av allt. Inte minst serierna som heter ”luxe” och helt enkelt är jordnöts- och cashewsmör med olika smarriga smaksättningar.

Eftersom det varit väldigt uppskattat tidigare när jag samlat olika omdömen av produkter jag provat i ett och samma inlägg, är jag nu igång och gör ett sådant inlägg över allt jag provat från The Protein Works. Det kommer upp snart och sedan kommer jag givetvis fylla på allt eftersom jag provar mer grejer. Det tar lite tid att lista allting, leta upp eventuella länkar, formulera korta och koncisa omdömen, ibland inkludera lite info osv osv… men det är alltså på g!

TPWnotsmor TPWsyrup

I det här receptet har jag använt både jordnötssmör luxe i smaken ”salted caramel” och chokladsirap, två ingredienser som givetvis går att byta ut mot exempelvis neutralt jordnötssmör och valfri annan sirap (med-/utan chokladsmak). Men ja, som vanligt valde jag de ingredienser jag valde med en tanke bakom, så eventuella byten kan givetvis påverka slutresultatet en aning. Jag toppade med TPW’s popcorn i smaken ”sött & salt” (både denna popcorn-smak och den andra, ”frostad kanel”, är förövrigt TOKgoda! Helt klart en annan favorit ur TPW ‘s sortiment) men här är det fritt fram att poppa egna popcorn, det blir säkert precis lika gott :)

Psst! Om du är nyfiken på The Protein Works och deras produkter ger koden FANNY15 dig alltid 15% rabatt på din order. Och när du registrerar dig som ny medlem kan du i rutan ”rekommenderad av en vän?” ange koden FR965802 för att få välja en bonusprodukt till din första order.

En sista bild på härligheten, sen kommer receptet!

browniesaltPBpop1

Du behöver:

  • 1 dl (45g) havremjöl
  • 1/2 dl (15g) fettreducerat jordnötsmjöl
  • 3/4 dl (30g) kakao
  • 35g vassle proteinpulver med chokladsmak, jag använde Tyngre’s kladdkaka
  • 3 msk sukrin gold (eller annan strösöting, gärna en ”gyllene” variant, så som kokos- eller muscovadosocker)
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • 1 helt ägg
  • 1 äggvita
  • 35 g (lite mer än 2 msk) peanut butter luxe i smaken ”salted caramel”
  • 1/2 dl chokladsirap
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 dl (saltade!) popcorn

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, ställ åt sidan.
  3. Rör ihop ägg, äggvita, jordnötssmör, mjölk och sirap tills helt jämnt i en annan bunke.
  4. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och rör ihop till en tjock smet. Vänd ner popcornen på slutet.
  5. Häll smeten i en en ugnsform (jag använder en normalstor brödform i silikon) och grädda i ca 30 minuter.

browniesaltPBpop3

Fräscha limerutor

$
0
0

Ibland får en idéer vid helt fel tidpunkt. I torsdagskväll kom jag hem sent och precis innan jag skulle röra mig mot sängen poppade idéen om fräscha, somriga limerutor upp i mitt huvud. Jag skrev en receptskiss och tänkte att jag skulle provbaka dem till helgen.

Men så insåg jag ganska snabbt att nä, det här kommer ju inte gå… Eftersom det här har hänt alldeles för många gånger förr visste jag att jag inte skulle kunna somna med denna nykläckta idé i tankarna. Så strax före midnatt åkte skålar, slevar och mått fram, ugnen drogs på och ingredienserna radades upp på köksbänken. En dryg timme senare var bak-behovet stillat och jag kunde gå och lägga mig.

limevaniljrutor1

När jag klev upp igår morse var det första jag gjorde att rusa till kylen, plocka fram formen som fått stå svalt över natten och skära upp rutorna. Lite nervöst, då det var första gången jag provade att göra ett bakverk av den här typen; där jag ville ha helt olika konsistens på de två lagren, och där de båda skulle gräddas men olika lång tid – jag hade ärligt talat ingen aning om hur resultatet skulle bli. 

Det blev skitbra! Så bra att jag drog fram kameran och fotade direkt för att sedan äta hälften av rutorna till frukost. En snabb dubbelkoll av bilderna på datorn för att försäkra mig om att någon av dem blev bra – så att jag sedan med gott samvete kunde äta upp resten av rutorna som frukost nr2.

limevaniljrutor2

LIMERUTOR – somriga, fräscha & väldigt goda

(receptet ger ca 6-8 rutor)

Botten:

  • 1 dl (37g) vassleprotein med vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
  • 1,5 dl (45g) havregryn
  • 1 dl (60g) pinjenötter
  • 3 msk (45g) kokosolja, neutral eller med smak
  • en nypa vaniljpulver
  • en liten nypa salt

Fyllning:

  • 2 dl (70g) vassleprotein med vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
  • 1/2 dl sötströ (eller strösocker)
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  • 3/4-1 dl limejuice

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och börja med botten:
  2. Mixa ihop proteinpulver, havregryn, pinjenötter, vaniljpulver och salt. Havregryn och pinjenötter ska vara malda så att du har ett fint mjöl. Tillsätt kokosolja och mixa några varv till så du får ett smul.
  3. Tryck ut smulet i botten av en ugnsform (ca 20x20cm) och grädda i 15 minuter. Låt svalna medan du gör fyllningen.
  4. Fyllningen gör du genom att vispa ihop allting, helt enkelt! Börja med 3/4 dl limejuice, smaka av och tillsätt ev. lite till. Häll sedan fyllningen över botten och grädda i ytterligare 15-20 minuter.
  5. Låt svalna något och ställ sedan in i kylen några timmar (minst 3, gärna över natten) innan du skär upp i rutor och serverar.

limevaniljrutor3

Kolasnittar med sötsalt kolafyllning

$
0
0
kolasnittKF1

Det faktum att jag har 200+ påbörjade inlägg under kategorin ”utkast” gör att en del guldkorn riskerar att glömmas bort mitt i allt annat. Det här är ett sådant guldkorn, som jag som tur var precis hittade och därför slänger upp på momangen! Hua, det kunde gått illa, för det här receptet är ju kalasfint och redan en stor favorit hos mig.

Det var i mitten av maj när jag hade Sanna på besök för finfika och jag kände för att bjuda på lite extrafina småkakor, som dessa kom till. Låt mig presentera: Kolasnittar med sötsalt kola-fyllning.

kolasnittKF2

När det kommer till klassiska småkakor är det just kolasnittar som står högst upp på min favoritlista. Förra sommaren fick jag till det perfekta receptet på hälsosamma kolasnittar, och sedan dess har jag fortsatt twista basreceptet och gjort till exempel chokladsnittar och saffranssnittar.

…och här kommer alltså ytterligare en variant – en himla fin variant om jag får säga det själv. För eh vad gör kolasnittar om möjligt ännu godare? Jo, en sötsalt kola-fyllning, såklart!

kolasnittKF3

Du behöver: (för 2 längor, ca 24 småkakor)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop kokosolja och sirap tills helt jämnt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-skålen.
  4. Rör ihop allt, rulla degen till två längor som du lägger ut på en bakplåtspapperskläd plåt. Platta till (≈0,5-1cm) och gör en ”skåra” i mitten, som du fyller med kolasås.
  5. Grädda i 8-10 minuter, låt svalna en aning, skär i små sneda snittar och låt sedan kakorna svalna helt.

kolasnittKF1

Gör egna sura remmar &”gummies” (med aminosyror! eller utan!)

$
0
0
suragodisar

Alltså kompisar!!!!! Det här!!!!! Jag vet inte riktigt vad jag mer ska skriva, vill mest bara skriva tusen utropstecken. För jag är pepp (!!!) på att visa er hur en gör egna sura remmar och ”gummies”. Visa er hur lätt det är, och inte minst berätta att de dessutom blir så-himla-goda. Utropstecken!!!

suraremmar3

Okej. Nog med utropstecken. Jag har haft den här idén redo att testa i nästan ett år nu. Ett år!? Receptskissen har hängt på min kyl för mig att se vareviga dag, och ändå har det inte blivit av.

Ni kanske har sett ”Panda Protein Candy”? Om inte, är det alltså små påsar med BCAA-berikat godis. Jag har inte smakat själv, men när jag såg de färgglada godisarna dyka upp i mina olika flöden fick jag i alla fall äntligen tummen ur att testa denna idé jag alltså (av någon oförklarlig anledning) skjutit upp på så länge. I helgen gav jag det ett försök – och nu vill jag göra sura remmar och smågodis i all världens färger och smaker och former.

PS: varje recept är boostat med en skopa BCAA – en skopa som går fint att utesluta om en så önskar!

surabcaagummies

Mina första experiment blev med två gamla favoritsmaker från Sisu; mina fräscha limehjärtan smaksatte jag med Mojito-BCAA och de sura remmarna smaksatte jag med BCAA i Iste Persika-smak. Jag har redan en hel drös andra smaker jag vill testa, till exempel sura hallonremmar med Tyngre’s hallonsaft, och smågodis med deras tuttifrutti-EAA. Mmmmmm kan inte bli annat än succé!

Jag förstår att ni är mindre intresserade av mitt svammel, och mer intresserade av recepten. Så en sista bild, sen kör vi!

suraremmar2

SURA REMMAR med smak av Persika & Mango

”Garnering” för sursockrade remmar: (ungefärliga mått)

  • 1,5 dl sötströ
  • 1/4-1/2 tsk citronsyra

Gör såhär:

  1. Förbered en plåt som du lägger antingen en silikonmatta på, eller ett inoljan bakplåtspapper.
  2. Mixa ihop mango, BCAA och vatten så du får en slät kräm.
  3. Rör ihop med sötströ och sirap i en liten kastrull och koka upp på hög värme.
  4. Låt koka ordentligt i 5-6 minuter, och dra sedan från värmen.
  5. Tillsätt gelatinpulver och vispa under tiden så du inte får gelatinklumpar. Rör slutligen ner citronsyra.
  6. Häll ut på den förberedda plåten och bre ut till en jämn rektangel. Låt svalna i rumstemperatur, minst några timmar men gärna över natten.
  7. Mortla ihop sötströ och citronsyra (eller, om du som jag inte äger någon mortel; rör ihop i en tallrik med höga kanter med en gaffel och liksom ”krossa” ihop)
  8. Klipp/skär godiset till remmar, vänd dem i sockerblandningen och rulla ihop!

suraremmar1surabcaagummies1

SURSOCKRADE ”GUMMIES” med smak av Mojito:

  • 1 skopa (1 msk) BCAA med moijtosmak
  • 3 msk gelatinpulver
  • 1,25 dl vatten
  • rivet skal från 1 lime

”Garnering” för sursockrade gummies: (ungefärliga mått)

  • 1,5 dl sötströ
  • 1/4-1/2 tsk citronsyra

Gör såhär:

  1. Rör ihop BCAA, gelatinpulver och vatten (eller skaka ihop i en shaker bara) och värm upp i en liten kastrull på låg/medel-värme.
  2. Låt det ”tjocka till sig” i några minuter (ca 5 minuter) tills gelatinet lösts upp helt, rör regelbundet med en visp för att försäkra dig om att inte få några gelatin-klumpar.
  3. Dra kastrullen från värmen och rör ner limeskal. Häll upp i pralin- eller godisform i silikon*
  4. Ställ in i kylen 2-3 timmar (eller om du är väldigt otålig; frys i 15-20 minuter)
  5. Mortla ihop sötströ och citronsyra (eller, om du som jag inte äger någon mortel; rör ihop i en tallrik med höga kanter med en gaffel och liksom ”krossa” ihop) och täck godisarna genom att helt enkelt rulla runt dem i sockerblandningen.

* En vanlig isform kanon! Jag rekommenderar dock en form i silikon, då det är enkelt att sedan bara ”ploppa ut” godisarna.

Näst på tur för mig står sura cola-nappar. Jag har tokförälskat mig i Sisu’s nya EAA i smaken ”Kristallklar Cola” och har både recept och tillvägagångssätt färdigskissat i huvudet, redo att bli verklighet!

sisuEAA


”White Chocolate Cookie Dough Cup” (försök säga det snyggt på svenska du)

$
0
0
whitecookiedoughcup3

Kakdeg + blåbär + vit choklad. Ja, det säger väl kanske sig självt att det blir succé. Men för att förtydliga: om du gör lite vit choklad (med en hint av vanilj…mmm) och sedan fyller den med kakdeg och lite blåbär, så blir det succé!

Eftersom jag verkligen har förälskat mig i den härligt ”kakiga” vaniljsmaken av Tyngre’s senaste proteinpulver ”vaniljdrömmar” så ville jag få in det här, både i chokladen och i kakdegen. Ingredienslistan är kort, och det hela går supersnabbt att slänga ihop. Självklart kan en ”freestyla” lite hur en önskar och använda andra bär, ett annat nötsmör än det mandelsmör jag valde, en annan smak av vassleprotein osv osv…

Men, som en reminder och ”tredje gången gillt”; kakdeg+blåbär+vit choklad = succé.

whitecookiedoughcup1whitecookiedoughcup2

WHITE CHOCOLATE CUP fylld med kakdeg & blåbär

6 stycken, gjorda i normalstora muffinsformar av silikon

Vit choklad:

  • 100g kakaosmör
  • 1,5 dl (50g) vassleprotein med vaniljsmak, jag använde Tyngre Vaniljdrömmar
  • 2 msk florsocker eller florsötning (jag använde flor melis)

Cookie Dough:

+ blåbär

Gör såhär:

  1. Smält kakaossmör försiktigt, låt svalna något och rör sedan ner vassle och florsocker/sötning (för att undvika klumpar kan du sikta ner florsockret).
  2. Rör tills helt slätt, skeda ut knappt hälften av chokladen i silikonformar och ställ in dem i frysen att stelna.
  3. Gör under tiden kakdegen, genom att helt enkelt röra ihop ingredienserna och arbeta ihop det till en smidig deg. Ställ åt sidan.
  4. Mosa ihop blåbär med en gaffel.
  5. När chokladen stelnat, ta ut och fyll: ta en bit kakdeg, rulla till en boll, platta till och lägg ovanpå chokladen. Toppa med en liten sked mosade blåbär. Upprepa tills alla choklad-bottnar har toppats med både kakdeg och blåbär, och täck dem sedan alla med resten av den vita chokladen.
  6. Ställ in i frysen igen (eller kylen, om du har det tålamodet…) för att stelna.

whitecookiedoughcup1

Magisk (raw) Chokladtryffeltårta

$
0
0

Det är knappast en nyhet att jag kan få akuta bak-sug de mest olämpliga tider på dygnet. En dag i förra veckan slog det till strax före midnatt och innan jag hann tänka två gånger var jag igång med skapandet av en raw chokladtryffeltårta. Den blev ofantligt god och jag skulle ödmjukt vilja påstå att det är min bästa raw-tårta hittills. Chokladig, lagom söt och bara alldeles alldeles underbar!

rawtryffeltarta1 rawtryffeltarta2 rawtryffeltarta4

Eftersom jag gillar att överraska och dessutom visste att en dessert saknades till ett midsommarfirande i närheten skrev jag en liten lapp, packade ner den färdiga tårtan, och körde sedan iväg den till de ovetande mottagarna. Under midsommardagen trillade ett helt gäng tack-meddelanden in från middagsgästerna som bevisligen gillade tårtan lika mycket som jag.

rawtryffeltarta6 rawtryffeltarta7rawtryffeltarta8

RAW CHOKLADTRYFFELTÅRTA (8-12 bitar)

Botten:

  • 2 dl nötter (jag hade 50/50 hasselnötter och aprikosmandel)
  • 10-12 färska dadlar (exakt antal beror på hur mjuka de är – jag hade 11 st)
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk salt
  • 1/3 tsk vaniljpulver

Fyllning:

  • 2 dl cashewnötter (120g)
  • 45g kakaosmör, grovhackat mäter det ca 3/4-1 dl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 dl + 2 msk agavesirap
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt (minst, smaka av)
  • 3/4 dl kokosolja

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser till botten i matberedare tills degen är ”någorlunda” jämn (lite crunch är alltid nice, ni vet) och håller ihop bra. Tryck ut i en springform och ställ åt sidan.
  2. Smält kakaosmöret försiktigt (vattenbad för att hålla det hela raw – jag körde i intervaller i micro, because I’m crazy like that) och låt svalna.
  3. Mixa ihop cashewnötter, agave och vatten till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser, inklusive det avsvalnade kakaosmöret, och mixa igen.
  4. Häll fyllningen över botten och bre ut med en slickepott.
  5. Ställ in i frysen i minst 3-4 timmar så tårtan sätter sig, och ta fram den ca en halvtimme innan servering så kan du enkelt skära upp snygga bitar.

rawtryffeltarta5 rawtryffeltarta3

Mat på resande fot + recept på lyxig ”Trail Mix”

$
0
0

Häromdagen fick jag en kommentar från Johanna, som ska ut och resa och undrade om jag hade lite tips och idéer på hur en kan tänka med packning av mat/mellis, både för själva flygresan men även att ha med under semestern. Jag började först svara i kommentarsfältet men tänkte sedan att det kan vara tips som uppskattas av fler, så idag listar jag här de grejer jag alltid packar inför resan.

Skärmavbild 2016-06-29 kl. 12.41.44

SÅDANT JAG PACKAR FÖR FLYGRESAN

Torra saker (=kommer igenom säkerhetskontrollen) som inte behöver förvaras i kyl (= klarar sig fint i väskan)

  • SÖTT – jag har nästan alltid med mig någon typ av bars eller bollar när jag reser. Oftast köper jag färdiga, främst för att de redan är förpackade en och en, men det går såklart bra att göra hemma och vira in i plastfolie. Beroende på vart man reser/hur lång resvägen är/hur vädret är kan det vara smart att inte välja något allt för chokladigt. Att hitta en mosad, halvsmält chokladbar insmetad på insidan av ryggsäcken är typiskt okul extra spänning under resan. Undvik därför detta. Den här veganska proteinbaren
  • ICKE SÖTT/MATIGT – rätter som exempelvis pastasallad är perfekt att ha med i väskan. Lika så kokta ägg eller varför inte göra hummus eller någon annan tjockare bönröra och skära upp ett gäng grönsaksstavar att äta den med? Perfekt mellis! Om man inte har något emot att äta det kallt (och eventuellt få lite undrande blickar, hehe) så har jag vänner som när de rest under tävlingsdiet packat ner både kycklingfiléer och kokt potatis att plocka fram när det är matdags.
  • EGEN ”TRAIL MIX” – ja, Trail Mix är alltså ett flashigare namn för ”en mixad snackspåse”. Det finns visserligen färdiga mixer att köpa, men förutom att de ofta är rätt dyra för vad de faktiskt innehåller, så är det ju superenkelt att göra själv! De mixer som säljs i butik brukar främst innehålla torkad frukt och nötter (alltså vara rätt tråkiga) men gör du en egen mix så finns det inga regler utan släng ner lite vad du vill! Havrepuffar? Rostade & saltade sojabönor? Eller varför inte kanderade nötter?

Pssst! Se mitt recept längst ner i detta inlägg för världens godaste trail mix!

resesnackstips

SÅDANT JAG GÄRNA HAR MED PÅ RESAN

När jag är iväg längre än bara över dagen är det några saker jag nästan alltid ser till att ha med mig i packningen, framför allt om jag ska ”resa runt” och inte vara på ett och samma ställe hela perioden (för i så fall köper jag oftast nytt på plats, och använder upp under resan).

  • NÖTSMÖR – nötsmör kan en ju äta till och med ungefär som helst (eller med sked rakt upp och ned) och är dessutom väldigt energirikt, alltså perfekt när en inte vill kånka på tusen olika grejer. Det är också lätt att kompletterings-handla passande saker att äta till nötsmör, så som riskakor, knäckebröd, äpple eller någon annan frukt. Jag brukar köpa en burk som jag packar ner oöppnad, och den brukar jag äta upp på några dagar så det blir inga problem att få hem igen (=ingen risk för nötsmörskladd i väskan pga öppnad burk).
  • PROTEINPULVER – ska jag vara borta en vecka eller längre brukar jag packa ner en liten burk proteinpulver. Jag bara uppskattar hur många portioner jag kan tänkas behöva/vilja ha under den perioden jag ska vara borta och fyller sedan en lagom stor burk (glasburkar med skruvlock litar jag mest på, men en vanlig plastlåda à la lunchlåda brukar funka fint det med). Det finns ju dessutom så kallade ”sample-påsar” av proteinpulver att köpa hos de allra flesta kosttillskotts-återförsäljare, och de är såklart riktigt smidiga att ha med i väskan då de tar noll plats och man har en portion redo när den ”behövs”.
  • ”PORTIONSPÅSAR” AV DIVERSE SNACKS – söta eller salta. Så som nötter, chokladdoppade mini-riskakor, bars, bollar osv osv…

kanelrecept1

FANNYS LYXIGA TRAILMIX (ca 6 st portionspåsar)

En galet goda och lite lyxigare variant av trail mix med kanelkanderade mandlar, kakaonibs & torkade dadlar. Ett recept som jag tog fram för Kung Markatta förra året och det är verkligen ett av mina absoluta favoritsnacks!

Du behöver:

  • 200g mandlar
  • 1 stor äggvita
  • 1 msk vatten
  • 5 msk (3/4 dl) kokossocker
  • 2-3 tsk kanel
  • 1/2-1/3 tsk salt
  • 4-5 st dadlar, hackade i bitar
  • 1/2 dl kakaonibs

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 150 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Vispa upp äggvita och vatten i någon minut så du får ett vitt, luftigt ”fluff” och vänd försiktigt ner mandlarna.
  3. Tillsätt kokossocker, kanel och salt och rör väl så att alla nötter är ordentligt täckta.
  4. Vänd ner nötterna på den förberedda plåten och sprid ut dem någorlunda; att de ligger tight gör inget men se till att det inte är ”högar” av nötter utan ett jämnt lager.
  5. Grädda i ca 10-15 minuter, rör runt nötterna så gott det går, och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Håll koll så de inte bränns, och om du tar ut dem och tycker att de känns ”mjuka” är ingen fara – kanelkanderingen stelnar när de svalnar.
  6. Låt nötterna svalna helt, minst två timmar men gärna över natten för bästa ”crunch”.
  7. När de väl svalnat, blanda med hackade dadlar och kakaonibs och fördela i 8 st portionspåsar.

Chocolate Chip Blondies (med vegan-alternativ)

$
0
0
chocchipblondie4

Ni har efterfrågat ett mer lättöverskådligt receptarkiv och jag lovar; jag är i full gång med att samla ihop mina recept för att ge er det. Eftersom jag inte har hittat något smidigare sätt att göra det på, sitter jag och ”manuellt” kopierar länkar i all jäkla oändlighet (600+ recept tar tid att gå igenom…) och det är skälet till att det hela tar lite tid. Men det är på g!

Dagens recept åker raka vägen in och upp på topplistan över favoritrecept, för dessa Chocolate Chip Blondies är inget annat än fantastiska! Det är dessutom ett ”rör-ihop-och-släng-in-i-ugnen”-recept och alla älskar sådana recept, eller hur?

chocchipblondie3chocchipblondie2

Du behöver:

  • 1/2 dl kokosolja (45g)
  • 1/2 dl mandelsmör (55g)
  • 1/2 dl + 1 msk agavesirap eller fibersirap gold
  • 1 ägg (veganalternativ: chiaägg)
  • 3 dl mandelmjöl (EJ fettreducerat)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • drygt 1/2 dl hackad choklad eller ”chocolate chips” (≈30g)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör/vispa (för hand) ihop kokosolja, mandelsmör, ägg och sirap i en bunke.
  3. Rör ner mandelmjöl, vaniljpulver, bikarbonat och salt och rör ihop. Tillsätt sist den hackade chokladen.
  4. Bre ut i en form (jag använde en brödform i silikon) och grädda i 15-20 minuter*.
  5. Låt svalna innan du skär upp (jag lät min övernatta i kylen innan jag skar upp bitar) och förvara sedan i kylen.

jag tog formen ur ugnen efter 15 minuter och fick, som du kan se, en väldigt kladdig blondie.

chocchipblondie1

Kanelbullssnittar

$
0
0

Har du någonsin varit på fika-buffé? Eller bara ett hederligt födelsedagsfirande där det bjuds på cirka tusen smarriga bakverk och småkakor, och därmed är i princip samma sak; helt enkelt en buffé av godsaker. Jag tar för givet att du då, precis som jag, känt att du helst skulle vilja ta lite av allt? (eller ja, allt av allt) 

Varje gång jag är på kalas och det bjuds på lite FÖR många olika goda saker, och valet känns sådär orimligt och alldeles övermäktigt, är det nästintill gråtfärdigt jag önskar att det bara fanns ett alternativ som kort och gott var ”lite av varje, fast i ett”.

Efter alla de gånger jag stått där, vid fikabordet och velat mig sönder och samman, bestämde jag mig i förra veckan för att faktiskt göra något som var ”lite av varje, fast i ett”. Jag nöjde mig dock med två fika-favoriter att slå ihop i ett och samma bakverk denna gång (don’t worry, jag har givetvis planer på att avancera i framtiden) – kanelbulle och kolasnitt.

Med andra ord; jag gjorde kanelbulls-snittar. Jag vet, brilliant är vad det är. Brilliant!

kanelbullssnitt4

De smakar kanelbulle.

De smakar kolasnittar.

De smakar med andra ord väldigt väldigt gott.

kanelbullssnitt2

De går uppenbarligen betydligt snabbare att göra än kanelbullar, och känns kanske lite mer… tja, spännande än klassiska kolasnitt (även om just kolasnitt faktiskt är väldigt väldigt fina trots att de är rätt ospännande).

Jag utgick från mitt recept på kolasnitt, men ville göra en protein-variant denna gång, eftersom jag misstänkte att Tyngre’s vassleprotein i smaken kanelbulle skulle göra sig så himla fint här. Jag hade rätt, såklart.

kanelbullssnitt1

KANELBULLSSNITTAR

Du behöver: (för 2 längder, ca 24 småkakor)

  • 40g kokosolja, neutral
  • 50g (ca 3 msk) fibersirap gold
  • 50g (lite mindre än 1dl) fettreducerat mandelmjöl
  • 30g (ca 1dl) vassleprotein med kanelbulle-smak, jag använde Tyngre Kanelbulle
  • 1/3 tsk bikarbonat
  • 1/2-1 tsk kanel (efter smak, helt enkelt, jag hade nog närmare 1 tsk)
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop kokosolja och sirap tills helt jämnt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-skålen.
  4. Rör ihop allt, rulla degen till två längor som du lägger ut på en bakplåtspapperskläd plåt. Platta till (≈0,5-1cm) och grädda i 6-8 minuter.
  5. Låt svalna en aning, skär i sneda snittar och låt sedan kakorna svalna helt.

kanelbullssnitt3

Chocolate Chip Cookie Dough Brownie

$
0
0
brownieCD4

Hej kompisar! Jag befinner mig just nu nere på Österlen, det blev en rätt spontan och plötslig avfärd i förrgår och i med mig har jag min vän Jennifer. Vi stannar bara några dagar men jag behöver liksom en dos Österlen om somrarna, och som jag har längtat efter att få åka ner hit under våren som varit. Jag blir alltid så lugn här.Så medan jag försöker trivas här i lugnet någon dag till, så tänkte jag bjussa er på ett fantastiskt härligt recept jag bakade, fotade och skrev tidigare i veckan innan avfärd. Hörs snart igen!


När en inte kan bestämma sig för vad en är mest sugen på; brownie eller kakdeg, så hittar en på ett recept som innehåller både och. Såklart.

Sedan slänger in en grönsak/frukt eller två, för då kan en äta chocolate chip cookie dough brownie till frukost, lunch och middag – för i princip har en ju bara gjort en ”lite mer fancy” sallad. Makes sense to me.

Yes, det var dagens visdomsord från mig det! Nu ska jag gå och äta upp den sista stackars biten av… min sallad.

brownieCD5

CHOCOLATE CHIP COOKIE DOUGH BROWNIE

(receptet ger 4-6 bitar)

Brownie:

  • 20g (lite mindre än 1/2 dl) vassleprotein med chokladsmak, jag använde Tyngre’s ”kladdkaka”
  • 1/2 dl (18g) kakao
  • 1 dl sukrin gold (55g) eller kokossocker
  • 1,5 msk (10g) fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl funkar säkert)
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • (80g) fruktköttet av 1 liten avokado
  • 1/2 dl (50g) kvarg eller tjock yoghurt
  • 1 ägg
  • 35g hackad choklad, föredragsvis mörk

Cookie Dough:

Du kan givetvis använda vilket nötsmör du vill, jag valde cashewsmör för att det har en neutral smak och därför passar bra i just cookie dough. 

brownieCD1

Gör såhär:

  1. Börja med brownien: sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsform (≈15x15cm)
  2. Gröp ur avokadons fruktkött ner i en bunke, tillsätt kvarg (/yoghurt) och ägg. Mixa ihop med stavmixer så du får en helt slät kräm.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en annan bunke, och se till att det inte finns några klumpar kvar från kakao eller kokosmjöl.
  4. Vänd ner avokadokrämen i den torra blandningen och rör ihop till en jämn smet. Rör sist ner den hackade chokladen.
  5. Häll över smeten i den förberedda ugnsformen och grädda i ca 18 minuter. Brownien ska sedan svalna helt innan den toppas med kakdeg, så låt den antingen stå framme i rumstemperatur eller ställ in i kylen för att skynda på processen en aning.
  6. Förbered kakdegen: rör ihop nötsmör, kokosolja och mjölk. Tillsätt alla torra ingredienser och arbeta ihop till en ”deg”. Ringla sist över sirapen, och arbeta in den också. Beroende på vilket vassleproteinpulver och vilket nötsmör du använder kan du behöva tillsätta mer av något mjöl (om för löst) eller mer mjölk (om för fast), men börja med ovan angivna mått och tillsätt sedan efter behov.
  7. Rör sist ner chokladen och tryck sedan ut din cookie dough över brownien. Detta är betydligt lättare om brownien fått svalna helt. Jag tycker det enklaste sättet är att först som ”smula” ut kakdegen, för att sedan pressa platt med lätt fuktade händer.
  8. Ställ in i kylen någon timme innan du skär upp i bitar, och förvara sedan i burk i kyl.

brownieCD2

Recept-videos från min Instagram

$
0
0
barebells2

Jag har smygstartat det där med rörlig bild på min instagram, har ni sett det? Än så länge har det blivit enklare videos med no bake-recept där jag slängt ihop godsaker med Barebells Proteinpudding. De är verkligen supergoda rakt upp och ned som de är, puddingarna, men de visade sig alltså även vara himla användbara i gotte-verkstaden. Hittills har jag gjort bland annat bounty-bollar, rispudding, chokladglass med browniebitar… och lite annat smarrigt!

För dig som missat mina recept-videos på instagram, kommer de här;

Bounty-bollar:


Rispudding med blåbärschiasylt:

Päronsplit-glass:

Chokladglass med browniebitar:

Fruktsalsa med vanilj- & kokoskräm:


Micro-kladdkaka (med pudding-bas)

$
0
0
barebellsmugcake2

Mug Cake är inget nytt, jag vet. Inte heller protein-versioner av detta smidiga och snabbgjorda ”bakverk” är värst nytt. Men efter att jag nu har gått i flera veckor och tänkt att ”det borde gå att göra muggkakor med pudding som bas” tog jag mig igår äntligen tid att också testa – och så bra det blev!

barebellsmugcake1barebellsmugcake2

KLADDKAKA (i en kopp)

2 portioner:

Gör såhär:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt puddingen och rör tills helt jämnt.
  2. Ställ in i kylen i 30-45 minuter och fördela sedan smeten mellan två små skålar/koppar.
  3. Micra på full effekt i 60-90 sekunder. Ät ur skålen eller vänd över på en tallrik.
  4. Toppa med vad du vill; glass, grädde, färska bär, kolasås, nötter… allt är gott till kladdkaka?

Psst! Anpassa tiden i micron efter hur du vill ha din kaka; längre tillagningstid ger en lite ”fluffigare känsla” (tänk muffins) medan en kortare ger mer kladdkaka. Oavsett tid blir det dock supergott!

Psst nr 2: det går att göra kanongod brownie med pudding också, som den här med kokos och salt karamell-jordnötsfrosting

barebellsmugcake3

Protein-poptart (2 ingredienser) fylld med hallon, jordnötssmör & vit choklad

$
0
0
poptart2

När jag för över två år sedan (!) hälsade på min kusin i New York då hon dansade ett halvår på Broadway Dance Center fyllde jag min väska med ätbara ting inför hemresan. Bland godsaker som jordnötssmör i olika smaker och choklad fick också 5 förpackningar poptarts plats. Väl hemma på svensk mark provade jag dem allihop och tyvärr blev jag rätt besviken… torra, mer eller mindre smaklösa och tja, bara inte alls så fancypancy som jag hoppats på och av någon orsak föreställt mig.

Två år senare tog jag nu tag i en tanke jag haft sedan den där våren efter NY-besöket, nämligen att göra egna poptarts! Först ut av de smakkombinationer jag tänkt testa blev en variant av ”peanutbutter & jelly”SÅ himla gott, blev det. Och SÅ himla enkelt att göra, dessutom!

poptart2

2 ingredienser för själva poptart…skalet (?) och så en fyllning bestående av mosade hallon + jordnötssmör med vit choklad. That’s it! Ja och så en ”frosting”, som passande nog råkar vara världens enklaste den också: vassle + vatten.

Jag vill betona att det finns exakt noll skäl att inte göra en egen protein-poptart. Noll, nada, zero.

Bonus: receptet ger en poptart. Men det är en stor poptart. Eller ja, lagom stor, tycker jag personligen då.

poptart1poptart3

PROTEIN-POPTART med hallon, jordnötssmör & vit choklad

Du behöver:

Frosting: 15g vassle + ca 1-2 msk vatten

* använder du ett proteinpulver av annat märke kan den exakta mängden variera. Börja i så fall med 30g och tillsätt tills du har en ”formbar”, inte allt för kladdig, deg. Jag har bevisligen kärat ner mig rejält i just ”vaniljdrömmar”-smaken från Tyngre, den passar banne mig bra i och till allt! *

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll fibersirap i en bunke. Tillsätt vassle och rör ihop.
  3. Dela degen på hälften, och forma till två rektanglar – förslagsvis på en silikonmatta, då det helt klart är enklast + innebär minst kladd och bök.
  4. Klicka på de mosade hallonen i mitten av den ena rektangeln, bre ut försiktigt men inte ända ut till kanterna utan stanna ca 1-1,5 cm ifrån.
  5. Ringla/klicka jordnötssmöret över hallonen, och täck sedan fyllningen med den andra rektangeln. Nagga alla sidor med en gaffel.
  6. Grädda i ca 8-10 minuter tills ytan är gyllene. Ta ut och låt svalna något.
  7. Rör ihop vassle och vatten (börja med 1 msk och tillsätt mer till du har en tjock, jämn kräm) och bre över din poptart. Låt stelna.

Krispiga popcorn med salt kola

$
0
0
kolavaniljproteinpopcorn

Okej det här experimentet åkte rätt upp på min topp tre-favoritlista över gotte. Helt galet gott! Dessutom sådär löjligt enkelt och snabbfixat som gotte gärna får vara.

kolavaniljproteinpopcorn2

Popcorn. Krispiga popcorn. Krispiga popcorn täckta av salt kola. Jag menar, hur gott låter det inte?!

Jag valde att tillsätta lite vassleprotein med vaniljsmak också, men det kan en givetvis skippa om en vill.

kolavaniljproteinpopcorn1

SALTADE & KRISPIGA KOLA-POPCORN

Du behöver:

  • 1 påse popcorn (poppade i micro)
  • 3 msk kokosolja
  • 3/4 dl sukrin gold eller kokossocker
  • 2,5 msk fiber sirap gold eller agave (eller valfri annan, mörkare sirap)
  • 1 nypa vaniljpulver
  • salt efter smak (jag mätte inte men uppskattningsvis runt en 1/4-1/2 tsk)
  • valfritt: 3 msk vassle proteinpulver, jag använde Tyngre Vaniljdrömmar

Gör såhär:

  1. Poppa popcornen enligt anvisningarna på förpackningen. Häll upp i en stor bunke, ställ åt sidan.
  2. Smält kokosoljan i en kastrull, rör sedan ner sukrin gold och sirap.
  3. Tillsätt vaniljpulver och salt och låt puttra tills kolan når en temperatur på ca 120° C * (rör hela tiden). För att få krispiga popcorn, och inte sega, är det viktigt att kolan kokar så att den blir hård sen när det svalnar.
  4. Häll kolan över de poppade popcornen, strö över proteinpulver och blanda ihop allting med en stor slev/slickepott.
  5. Låt svalna, så de blir härligt krispiga.

* har du ingen termometer kan du göra ”kulprovet” genom att hälla ner lite kola i ett glas med kallt vatten

kolavaniljproteinpopcorn3

Kanelmuffins med karamelliserat äpple & mandelcrumble

$
0
0
kanelkaramellmuffins1

Halvvägs in i september och äppelsäsongen är här! I år är det dessutom premiärår för Äpplets Dag, en ny temadag som från och med i år infaller varje år den 25e september. Oavsett vad en tycker om mat-temadagar, kan vi väl alla vara överens om att varje dag är en bra dag att äta goda grejer, visst?

…exempelvis saftiga kanelmuffins med karamelliserat äpple & mandelcrumble. Bara ett förslag.

kanelkaramellmuffins1 kanelkaramellmuffins2kanelkaramellmuffins3

KANELMUFFINS MED KARAMELLISERAT ÄPPLE & MANDELCRUMBLE

receptet ger 8 muffins

Muffins:

  • 150g vita bönor, kokta och väl sköljda
  • 75g äpple (1/2 normalstort äpple)
  • 1 helt ägg
  • 1 äggvita
  • 1 msk kokosolja, flytande
  • 15g (3 msk) vassle proteinpulver, jag använde Tyngre kanelbulle
  • 2 msk sukrin gold eller kokossocker
  • 1,5 msk kokosmjöl (jag använde fettreducerat men vanligt funkar förmodligen precis lika bra)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1,5-2 tsk kanel
  • en rejäl nypa salt

Karamelliserat äpple:

  • 1 tsk kokosolja
  • 75g äpple (1/2 normalstort äpple)
  • 2 msk sukrin gold eller kokossocker
  • 1 msk fibersirap gold eller valfri annan mörkare sirap, exempelvis agave
  • en nypa salt

Mandelcrumble:

  • 30g (drygt 1/2 dl) hel mandel
  • 10g (2 msk) vassle proteinpulver, jag använde Tyngre kanelbulle
  • en nypa salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered crumble: mixa ihop mandel, vassle och salt till ett grovt mjöl (låt det gärna vara lite mandel”crunch” kvar) och ställ åt sidan.
  3. Gör muffinssmeten: skölj bönorna, gärna flera gånger, och låt rinna av. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål (vassle, kokosmjöl, sukrin gold, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver, kanel, salt) och ställ åt sidan.
  4. Mixa bönorna med ägg, äggvita och äpple till en jämn smet. Tillsätt kokosoljan (för att få den flytande; micra några sekunder, låt sedan svalna en gnutta innan du tillsätter den i smeten) och mixa igen.
  5. Vänd ner den torra blandningen och mixa en sista gång till en jämn, tjock smet.
  6. Karamellisera äpple: låt kokosoljan smälta på medelvärme i en liten kastrull. Rör ner sukrin och sirap och håll koll; när det börjar bubbla/småkoka tillsätter du äpplet (tärnat). Låt det hela puttra på medelvärme tills den mesta vätskan kokat bort.
  7. Fördela muffinssmeten mellan 8 muffinsformar. Toppa med karamalleiserat äpple och slutligen crumble.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

kanelkaramellmuffins4

Morotskaka med fräsch creamcheesefyllning

$
0
0
morotcc2

I början av sommaren fick jag det geniala infallet att baka in en favorit [cheesecake] i en annan favorit [citronkaka] och resultatet blev minst sagt lyckat. Så när jag häromdagen skulle baka en morotskaka och började rada upp ingredienserna på köksbänken, slog det mig att det förmodligen skulle bli minst lika lyckat att istället för att toppa morotskaka med cream cheese-frosting, helt enkelt baka in en fräsch citronfrosting i en saftig morotskaka.

Said and done!morotcc2morotcc1

MOROTSKAKA MED FRÄSCH CREAM CHEESE-FYLLNING

{receptet är för kaka gjord i en form med 18cm i diameter}

Kaksmet:

  • 200g vita bönor (kokta, sköljda och avrunna)
  • 1 dl morotspure (skär morötter i slantar, koka mjuka, mixa)
  • 2 hela ägg
  • 2 äggvitor
  • 2 msk kokosmjöl (jag använder fettreducerat kokosmjöl, vanligt bör funka lika bra)
  • 2 msk strösötning, jag använde sukrin:1 (det går givetvis att använda annan strösötning eller vanligt strösocker)
  • 2 msk fibersirap gold eller annan flytande sötning, så som agave eller honung
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel (börja med 1 tsk, och tillsätt ev. mer efter smak)
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt

Cheesecakefyllning:

  • 120g cream cheese
  • 1 msk mjölk
  • 1 äggvita
  • skalet från 1 stor citron
  • 4 msk (22g) vassleprotein med vaniljsmak, jag använde Tyngre Vaniljdrömmar
  • 1 msk florsocker eller florsötning (jag använde sukrin melis)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 165 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, fetta sidorna+botten av formen och ställ åt sidan.
  2. Förbered cheesecakesmeten: rör ihop cream cheese, mjölk, äggvita och citronskal. Se till att få bort eventuella cream cheese-klumpar. Rör ner vassle och florsocker och ställ sedan in i kylen så länge.
  3. Gör kakan: Skölj bönorna, gärna flera gånger, och låt rinna av. Mixa sedan ihop bönorna med morotspure, ägg och äggvitor till en slät smet.
  4. Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen tills du har en tjock, jämn smet.
  5. Häll ca 2/3 av kaksmeten i botten av den förberedda springformen. Häll över cheesecake-smeten och bre försiktigt ut med en slickepott. Klicka/ringla slutligen den sista kaksmeten på toppen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Om du tycker kakan börjar få lite för mycket färg kan du lägga över en bit folie mot slutet av gräddtiden.

morotcc3

Två morotskaks-favoriter ur arkivet:

Viewing all 148 articles
Browse latest View live