Quantcast
Channel: Efterrätt och gotte – Roethlisberger.se
Viewing all 148 articles
Browse latest View live

Chockladcookies med sötsalt cashewfyllning

$
0
0
bakom

Igår var mitt kök k-a-o-s. Kaos som i möbler staplade till torn, tallrikar och annat porslin spridda som farliga fällor på golvet – och mitt i allt ett gäng småkakor, en moussetårta, några cheesecakebollar, en laddning raw cookie dough glass-bars… Såklart!

För som jag nämnde häromdagen fick jag nu med inte ens en veckas marginal, börja om med allt till min föreläsning på BBC, och igår förmiddag passade jag på att fota lite exempelbilder att visa på lördag. Ett av motiven var dessa krispiga chokladkakor med sötsalt cashewfyllning:

chokladkakorsaltcashewkola

Du behöver: (6 kakor)

Sötsalt cashewfyllning:

*Du behöver ca 2/3 till kakorna. Resten kommer du ändå vilja äta upp direkt så ja – gör hela laddningen.

  • 50g cashewnötter
  • 25g mullbär
  • 1/3 tsk salt
  • 1 msk mjölk

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper eller en silikonmatta på en plåt.
  2. Mixa ihop cashewnötter och mullbär snabbt, så att det blir ett ”crunchy mjöl”. Häll över i en skål, tillsätt salt och mjölk och rör ihop. Ställ åt sidan.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser för kakorna (dvs allt utom kokosolja och mjölk) i en skål.
  4. Smält kokosoljan och låt den svalna något, tillsätt sedan den + mjölken i den torra blandningen och arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Dela upp degen och rulla till 6 lite större bollar och 6 lite mindre bollar. Platta till de 6 större bollarna och lägg på en rejäl sked av cashewfyllningen (jag förberedde små ”bollar” även av fyllningen, ca 1/2-1 msk, som jag sedan bara fördelade) på var tillplattad boll.
  6. Platta till de 6 mindre bollarna och lägg ovanpå fyllningen som ett ”lock”. Nyp ihop kanterna med den undre degbiten och lägg på den förberedda plåten (med ”locket” nedåt)
  7. Grädda i 10-15 minuter (jag hade mina i ugnen i 13 min), ta ut och låt svalna på galler.

(Protein-) Mums-mums med choklad och kokos

$
0
0
mumsmums1

Det var med ivriga steg jag sprang raka vägen ner till mitt närmaste postombud, när jag i måndags överraskades av en oväntad smsavi som lät mig veta att jag hade ett paket att hämta. När jag fick kartongen i famnen och såg avsändarens logga blev jag om möjligt ännu mer ivrig och utan att tänka efter två gånger satte jag mig på huk, där och då mitt i butiken, för att slita upp tejpen och rota fram innehållet.

Jag har nämnt Sisu Nutrition och deras produkter förr, och själv kom jag i kontakt med dem när jag lärde känna grundaren Martin (som alltså även var denna fina överrasknings avsändare). Längre ner i det här inlägget listar jag en hel drös favoritrecept där jag använt olika Sisu-produkter, men idag vill jag fokusera på främst två saker:

  1. Sisu har nu fått upp sin nya hemsida….där de för övrigt har en kampanj nu månaden ut – man får en påse vassle i smaken banankola på köpet när man handlar för 500:- (jag har smakat banankola, och so far toppar den min favvo-lista! Delad förstaplats med kokosboll-smaken)
  2. MUMS-MUMS. Okej det här är väl egentligen det enda jag vill tala om, faktiskt. Mums-mums. So let’s!

mumsmums3

Jag har hört mycket gott om vasslet i smaken kokosboll, men själv varit tveksam… Choklad+kokos känns ju måttligt ”nytt”, och jag har väl lite tänkt att vill jag ha just den smakkombon kan jag ju bara tillsätta kokos till vilket chokladsmakande vassle som helst..? Det visade sig vara fel, väldigt fel. Martin beskrev smaken för mig en gång, och sa ”det smakar typ som mumsmums” – vilket var en väldigt bra beskrivning, för det smakar verkligen inte ”bara som choklad+kokos” utan det smakar liksom… mer. Roligare. Bättre! Faktum är att jag är helt förälskad i den här smaken, och helst hade jag velat att min påse aldrig någonsin tog slut.

Så ja, just mumsmums fick alltså, av förklarliga skäl, bli mitt första experiment med detta vassle. Man kan väl sammanfatta resultatet ungefär såhär: jag ångrar det ej.

mumsmums1

Du behöver

(receptet ger 12-16 mums-mums, beroende på hur stora du skär dem)

  • 2 dl sötströ (eller vanligt strösocker funkar såklart också)
  • 1/2 dl sisu-vassle i smaken kokosboll
  • 1/2 äggvita
  • 3/4 dl kallt vatten
  • 3/4 msk gelatinpulver
  • 3/4 dl kokhett vatten

Coating: 1,5 dl kokosflingor + 1/2 msk kakao + 1/2 msk kokosbolls-vassle

Gör såhär:

    1. Förbered coatingen: rör ihop kokos, kakao och vassle, ställ åt sidan.
    2. Rör ihop sötströ, vassle, äggvita och kallt vatten i en stor bunke.
    3. Koka upp vatten, mät upp 3/4 dl av det och rör ner gelatinpulver.
    4. Tillsätt den varma gelatinblandningen i bunken och vispa på hög hastighet med elvisp (eller i en bakmaskin, om du har en sådan) tills massan är tjock och fluffig.
    5. Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten av en bakplåtspappersklädd form (jag använde två sådana här brödformar i silikon) och bred ut skumsmeten jämnt ovanpå. Strö över kokosblandning på toppen.
    6. Låt stå kallt ett par timmar, lyft sedan över skumkakan på en skärbräda, skär i bitar och doppa kanterna i det sista av kokosblandningen.
    7. Förvara i kylen.

Jag har gjort en hel drös smarriga grejer med proteinpulver från Sisu, här är några:

Färga din mandelmassa (och annat påskgodis)

$
0
0
pulverfarg2

Idag har jag godisverkstad här hemma! Just nu flyger tiden och jag hänger inte alls med, men ja – tydligen närmar vi oss påsk och det är ju trevligt för godis är helt klart inkluderad i topp 5 ätbara grejer jag tycker lite extra mycket om. På tal om topp fem har jag samlat just 5 godis-favoriter som passar till påskägget, skrolla ner i inlägget så hittar du dem!

En av grejerna jag gör idag är mandelmassa. Det är superenkelt att göra (förra året gjorde jag exempelvis sista-minuten-påskgottis i form av chokladdoppade mandelägg med salt kolaströssel) och vill en färga sin mandelmassa har jag några tips på hur:

Röd & rosa: rödbeta, goji, lingon, tranbär (i saft- eller pulverform)

Grön: spirulina, spenat, chlorella

Gul: gurkmeja

Blå: blåbärspulver

Svart: svarta sesamfrön

!!OBS!! VÄLDIGT VIKTIG INFO JAG VILL ATT DU LÄSER: du kommer ej dö av hederlig karamellfärg som köpes på närmsta livsmedelsbutik. Chilla lite. Kräks du bara av att sniffa på spirulina är det banne mig inte värt. DU KOMMER ICKE AVLIDA.

paskagg-16pulverfarg2

5 godis-favoriter som passar till påsk:

paskgodis1 paskgodis2

Godis till påsk: Chokladtryffel med passionsfrukt

$
0
0
passionstryffel

Som jag skrev i början av veckan så inledde jag den med att ha gotte-verkstad här hemma. Nästa helg är det påsk och likt de flesta högtider är det ett ypperligt tillfälle att kreera nya godsaker! Även om jag själv kommer köpa hederligt lösgodis både en och två gånger (aaok förmodligen ganska många gånger mer än så) innan påskhelgen är över. Jag har fortfarande det där väldigt logiska tänket att jag ”tjänar” på att köpa saker när det är extrapris.. så jag skyller på det. Framför allt när det handlar om godis.

I alla fall. Först ut att postat här i bloggen är dessa lena, chokladiga (och allmänt bara dögoda) chokladtryfflar som verkligen smälter i munnen. Mörk choklad kombineras med passionsfrukt som ger en spännande ”exotisk touch”, och till min egen (och mitt något bristfälliga tålamod’s) förtjusning uppfyller receptet i sig samtliga punkter på den här tre-bra-grejer-listan:

  1. de är enkla att göra (du kan liksom inte misslyckas, så enkelt är det)
  2. de går snabbt att göra (effektiv arbetstid typ 1 minut. Under tiden de sedan stelnar kan man göra annat godis!)
  3. de är väldigt väldigt goda!

passionstryffel1passionstryffel2

Mörk chokladtryffel med passionsfrukt: (ca 10-12 tryfflar)

  • 100g mörk choklad
  • 3/4dl grädde (5 msk)
  • 2 tsk kokosolja eller smör
  • 2 tsk fibersirap gold (självklart funkar det lika bra med honung eller annan sirap)
  • 1 passionsfrukt
  • kakao att rulla i

Gör såhär:

  1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Ringla över sirapen och gröp ur passionsfrukten (ner i samma skål)
  2. Värm grädde och kokosolja/smör i en kastrull och häll över den hackade chokladen.  Rör tills chokladen smält.
  3. Låt tryffelsmeten svalna något innan du ställer in den i kylen i några timmar.
  4. När smeten stelnat och blivit tjock nog att rulla, formar du tryfflar (äggformade om du önskar extra påsk-feeling) som du rullar i kakao.
  5. Förvara tryfflarna i kylen.

Håll utkik i dagarna, då jag postar recept på krispig citron- & kokostryffel och cakepops!pask3st

Godis till påsk: Krispiga citron- & kokostryfflar

$
0
0

De här vita tryfflarna är nästan löjligt enkla att göra – men de är också minst lika löjligt goda! Söt vit choklad, fräsch citron och krispig kokos. Tydliga smaker och ytterligare piff behövs liksom inte. De görs på ingen tid alls, och du behöver bara tre ingredienser. ”Ska vi vara såna” så är väl det enda negativa i sammanhanget att de sedan också försvinner lite väl snabbt…

Alltså: bestämmer du dig för att göra dessa tryfflar nu genast, så rekommenderar jag dig verkligen (veeerkligen) att köpa hem så du kan göra en extra laddning på en gång. För det är flera dagar kvar till påsk, och tja jag kan ju meddela att min första laddning var spårlöst försvunnen cirka sju minuter efter att bilden nedan togs.

vitchockoci

Krispiga citron- & kokostryfflar: (ca 20 st små tryfflar)

  • 100g vit choklad
  • 1 dl riven kokos
  • rivet skal från 1 stor citron

Gör såhär:

  1. Smält chokladen, rör ner kokos och citronskal.
  2. Låt smeten svalna något så du kan forma bollar (eller ägg)
  3. Klart!

pask3stRedan bloggat på temat påskgodis: mörk chokladtryffel med passionsfrukt. I veckan kommer även recept på enkla cakepops.

Godis till påsk: Cakepops!

$
0
0

Är du ute i sista minuten inför påskhelgen? Har du bara en halvtorr och trist överbliven bit kaka kvar efter förra helgens bak? Perfekt! Då tycker jag du ska göra cakepops!

cakepopspask1 cakepopspask2
Cakepops: (6-8 st)

  • 100g överbliven mjuk kaka, av typen sockerkaka (jag använde rester av den här blondien)
  • 30g cream cheese
  • choklad
  • strössel till garnering
  • träspett eller glasspinnar

Gör såhär:

  1. Mixa kakan till ett smul och blanda (för hand) ihop med cream cheese till en fast och smidig deg.
  2. Rulla till bollar, stick ner ett träspett/en glasspinne i varje boll och ställ in dem i frysen en halvtimme.
  3. Smält chokladen, doppa försiktigt bollarna och garnera med strössel*
  4. Förvara i kylen.

* Eftersom bollarna kommer direkt från frysen stelnar chokladen rätt fort, vilket innebär att man får vara snabb att garnera så strösslet fastnar i chokladen innan den stelnat. 

pask3stMer påskgodis: mörk chokladtryffel med passionsfruk och krispig citron- & kokostryffel

#throwbackthursday DIY Spirulina Bounce Ball

$
0
0
tbtspirulina

Bounce-bollen med Spirulina & Giseng har en ljuvlig marsipanliknande smak, men både namn och färg är föga tilltalande… Därför tog det mig lång tid innan jag ens vågade smaka originalet, men när det väl var gjort hade jag en ny favorit – and it still is.

För ganska exakt ett år sedan, mars 2015, bloggade jag ett DIY Spirulina Bounce Ball-recept som jag verkligen rekommenderar er som missat att kika på och sedan testa själva. För de blev kalasfina!

spirulinabounce1spirulinabounce2throwbackthursday

Småkakor (+nya koder till TPW)

$
0
0

Förra veckan berättade jag om min nya samarbetspartner The Protein Works, och vi valde att fira vad vi är övertygade om blir en kalasfin framtid ihop med en härlig rabatt (och ett recept på blondies med vit choklad och jordnötssmör). Ni var många som ville testa lite nytt och det tycker jag såklart är superkul, hoppas ni gillar det ni beställde! Lämna gärna en kommentar här hos mig om du hittar någon ny favorit bland deras produkter, jag har ju själv börjat arbeta mig igenom sortimentet men alla tips på vad jag eventuellt bör prioritera uppskattas såklart! ;)

Hann du inte lägga en order förra veckan, och är lite ledsen att du gick miste om den fina rabatten? No worries, för längst ner i det här inlägget hittar du min stående kod som alltid ger dig 15% rabatt och dessutom en extra kod som ger dig en bonusprodukt vid din första beställning.

Men först – först ska vi snacka småkakor. Eller snacka och snacka. Grejen med kakor är ju att det i regel inte tar lång tid innan ord mest känns… överflödiga. Meningslösa. Tomma. Onödiga. För kakor, goda kakor, står fint och stabilt utan ord före, efter eller runtomkring. Because they do not need any. Det här är typiskt sådana kakor och det här jag håller på med nu är typiskt överflödiga ord.

peanutcookiechoc2

Såhär ska småkakor vara enligt mig: krispiga på utsidan – härligt kakdegsmjuka i mitten.

Såhär var* dessa småkakor: krispiga på utsidan – härligt kakdegsmjuka i mitten.

* yes, preteritum. Because: long gone by now. Och nej, jag har fortfarande ingen rimlig motivering till den här svengelskan jag envisas med att dra till med när jag blir lite extra uppspelt (som man ju så lätt blir, av goda kakor, ni vet?)

peanutcookiechoc1

Som jag nämnt håller jag just nu på och testar mig igenom TPW’s sortiment, och därför använde jag i det här receptet både deras jordnötssmör luxe, i smaken ”choc bourbon biscuit”, och deras vassleprotein i smaken ”choc jordnötskex”. Jag kan inte tänka mig annat än att man kan använda vilket nötsmör och vassle som helst (eller byta ut vasslet helt, om så önskas). Men eftersom luxe-nötsmören är smaksatta och lite sötare än naturella nötsmör, och proportionerna blir lite annorlunda om man byter ut en ingrediens, har jag skrivit några saker jag skulle tänka på vid eventuella ”byten” – se under *notiser* nedan.

Du behöver(20 st små kakor)

  • 2 dl/200g jordnötsmör luxe i smaken ”choc bourbon biscuit” *
  • 1 ägg
  • 2 msk fibersirap gold (agave eller honung borde funka också) *
  • 2 msk vassleprotein* (jag använde det här i smaken ”choc jordnötskex”)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • en rejäl nypa salt

+ eventuella ”add-ins” efter smak (exempelvis hackade nötter, choklad eller torkad frukt)

*Notiser*

  • använder du ett ”naturellt” nötsmör – öka mängden sirap. Jag skulle börja med 3 msk och smaka av, gissningsvis blir ca 4-5 msk lagom.
  • om du inte har, eller bara inte vill använda, vassleprotein kan du använda valfritt mjöl i stället. Börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs.
  • om du ökar mängden sirap lär du behöva öka mängden vassle/mjöl också. Ta lite i taget, det är inte rocket science utan justera mängden torra/blöta ingredienser tills degen är lätthanterlig och smakar bra, helt enkelt!

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Kläck ägget ner i en bunke. Vispa upp snabbt, bara så att gulan och vitan blandas.
  3. Tillsätt nötsmör, sirap, bakpulver och salt och vispa ihop på låg hastighet. Strö över vassle (eller mjöl) mot slutet.
  4. När det blivit ett ”kladdigt smul” som liksom fastnar på vispen fortsätter du med händerna (tillsätt här eventuella ”add-ins”) och formar degen till en stor boll (det är en väldigt lättarbetad deg). 
  5. Rulla till 20 bollar, som du sprider ut på den förberedda plåten. Platta till lätt och grädda i ca 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna 10 minuter på plåten innan du flyttar över dem till ett galler där de får svalna helt.

peanutcookiechoc3

Slutligen: det där med rabattkoder

Som sagt, du får alltid 15% rabatt när du anger koden FANNY15 i kassan. Men redan när du registrerar dig (det gör man här) kommer du se att sista frågan är ”rekommenderad av en vän?” med ett tomt fält att fylla i (se bild nedan).

tpwvisa2

Om du anger en kod och sedan lägger till produkter för 150:- eller mer i varukorgen, kommer du få frågan om du vill lägga till en bonusprodukt (valfri smak 250g vassleprotein eller 5 st i-shakes portionsförpackningar) utan extra kostnad (se bild nedan) 

tpwvisa1

Min kod, redo för dig att använda vid din första beställning och som ger dig nämnda bonusprodukt, är FR965802

När du sedan själv är registrerad medlem får du en egen kod att, om du vill, ge vidare till dina vänner om du känner för att rekommendera dem TPW. Du kan läsa mer om hur det där med TPW-poäng funkar här på the protein works hemsida.


Brownies med kokos/kolakräm & mjölkchoklad (sockerfri och low carb)

$
0
0

Ibland resulterar spontana ”jag måste göra något av den här resten-bak” i att jag plötsligt har ett nytt favoritrecept. Det var precis vad som hände när jag efter ett annat bak hade några futtiga skedar kolasås över och bestämde mig för att improvisera ihop något nytt chokladigt gotte: jag gjorde brownies.

Brownies med kokos/kolakräm och mjölkchoklad, närmare bestämt. Helt klart ett av mina bästa spontana hittepå. Helt klart.

browniekokos2browniekokos1

Brownie: (en liten form ca 15×15 cm)

Plus

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader, tvätta och skrubba potatisen. Nagga den med en gaffel runt om och lägg i en ugnsform eller slå in i folie. Ugnsbaka potatisen tills den är helt mjuk.
  2. Förbered under tiden resten; rör ihop alla torra ingredienser i en bunke, rör ihop kokos och kolasås i en liten skål/litet glas,hacka chokladen. Ställ allt åt sidan.
  3. När du tagit potatisen ur ugnen sänker du värmen till 175 grader och smörjer (eller lägger ett bakplåtspapper i botten av-) en liten ugnsform.
  4. Gröp ur sötpotatisen (jag vägde alltså här, och själva ”urgröpet” ska väga 60g) och mixa ihop det med kokosoljan (som smälter fint eftersom sötpotatisen fortfarande är varm)
  5. Tillsätt ägg, äggvita och den torra blandningen och mixa igen, tills du har en helt slät och fin browniesmet.
  6. Häll 2/3 av smeten i den förberedda ugnsformen. Klicka i kokos/kolasåsen och strö över hälften av den hackade chokladen. Häll på resten av browniesmeten och toppa med det sista chokladhacket.
  7. Grädda i ca 18-20 minuter, ta ut och låt svalna, slå sedan in i folie och lägg in i kylen över natten.

Som vanligt, blir denna brownie bara godare efter ett-två dygn i kylen.

browniekokos3

No bake proteinbars (vegan & glutenfria)

$
0
0

Snabba att göra, snabba att äta. Om en vill, görs de enkelt både vegan och glutenfria. Jag använde min nya favvo i nötsmörs-djungeln, nämligen det smaksatta jordnötssmöret luxe. Alla smaker är glutenfria, och alla utom Silky White Chocolate (som innehåller mjölkpulver) är även vegan. Jag valde att använda vaniljkasein i mina bars, men det går finfint att byta ut mot valfritt veganprotein (förslagsvis ris- eller ärtprotein, då det ”agerar” likt kasein såhär i bakverk) – tänk bara på att smaka av, eventuellt krävs lite mer sötning.

nobakeproteinbar3

Du behöver(för 4 bars)

  • 1 dl/50g fettreducerat kokosmjöl
  • 1/2 dl/28g fettreducerat mandelmjöl
  • 1/2 dl proteinpulver med vaniljsmak (kasein-, ärt-, ris- eller valfri vegan proteinblandning. Jjag använde det här)
  • 1/2 dl jordnötssmör luxe i smaken toffee fudge crunch
  • 1/2 dl + 2 tsk sirap (agave för vegan, jag använde fibersirap gold)
  • en nypa salt
  • 1 msk mjölk (jag använde vanlig komjölk, men givetvis funkar valfri vegansk mjölk)
  • valfria ”add-ins”, exempelvis hackade nötter, choklad, torkad frukt, etc.. (jag hade i 1 msk kakaonibs)

Gör såhär:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser (utom eventuella ”add-ins”)  i en bunke.
  2. Tillsätt jordnötssmör och sirap och arbeta ihop med händerna. Först ser det väldigt torrt och smuligt ut, men fortsätt knåda fortsätt knåda…
  3. När det är någorlunda jämnt, men fortfarande rätt smuligt, kan du tillsätta lite mjölk. Så lite som möjligt! Jag började med en halv matsked, och hade sedan i en halv till, men det räckte.
  4. Forma degen till en rektangel; jag gjorde det på en silikonmatta och kunde då liksom ”trycka ihop” det hela smidigt från sidorna med hjälp av mattan.
  5. Låt ”stå till sig” i kylen sisådär en halvtimme-en timme innan du skär upp dina bars.

nobakeproteinbar2

PS: glöm inte att du alltid får 15% rabatt hos The Protein Works när du anger koden FANNY15 i kassan. (Och som ny medlem kan du i rutan ”rekommenderad av en vän?” ange koden FR965802 för att få välja till en bonusprodukt till din första order)

No bake Choklad & Mango-Moussetårta (nötfri, vegan &”raw-ish”)

$
0
0
chocomangomousse

Tårtan jag tänkte visa er här idag är ett sådant där ”tänka utanför boxen-recept” som jag vet, redan när jag ställer mig vid köksbänken och ska börja, blir antingen en rejäl flopp eller en fantastisk succé. Det finns liksom inget möjligt alternativ däremellan; resultatet hamnar antingen i soporna eller så upplever jag något slags hallelujah-moment.

Den här gången tänkte jag tydligen väldigt rätt, där utanför boxen, för den här tårtan överträffade alla mina förväntningar. Förutom att den blev fantastiskt god så är den dessutom nötfri och vegan (om man använder exempelvis mandelmjölk). Jag kallar den ”raw-ish”, då en av ingredienserna kokas innan den tillsätts, men den är no-bake och går även finfint att förbereda i god tid eftersom den står bra i frysen.

chocomangomousse3

En annan huvudingrediens och det som verkligen ”sätter prick över i” i denna tårta är mangopulver. Jag har precis gjort en ny upptäckt som jag är i full gång att experimentera med, nämligen så kallade smoothiepulver från WellAware. Det är kort och gott 100% spraytorkad frukt (och/eller grönt) i pulvriserad form – med andra ord frukt & grönt  i en galet smidig och användbar form! Tanken är, som namnet avslöjar, att en med dessa pulver själv enkelt ska kunna boosta och smaksätta exempelvis sin smoothie på ett naturligt, rent och gott sätt. Själv började jag givetvis direkt spåna på idéer och kreationer i gotte-verkstaden…

wellawaremangopulverI smoothiepulver-serien finns mango, ananas, papaya, granatäpple, rödbeta, tamarind, spenat och bitter melon.

Okej – åter till moussetårtan. Om du inte redan visste det, så kan jag meddela att choklad och mango är väldigt bra smakkompisar. Den här tårtan har en djup, härlig chokladsmak med en precis lagom hint av fräsch och söt mango. Just att ha tillgång till mango i pulverform var perfekt här, då jag ville åt den där ”mousse-känslan” och inte få en isig tårta, vilket en lätt får om en använder färsk eller fryst frukt som fortfarande innehåller mycket vätska. Dessutom blir smaken koncentrerad på ett helt annat sätt (en burk pulver motsvarar cirka 10 färska mangofrukter)

chocomangomousse4

Just ja, jag glömde ju nästan! Den ingrediens som måste kokas, och därmed också gör denna tårta icke-raw, är blomkål. Ja-a då. Ni som hängt med mig här i bloggen cirka från allra första början, kanske minns att just blomkål var den grönsak som öppnade mina ögon för hela den här grönt-i-bakverk-grejen (när jag 2012 gjorde den här chokladkakan med blomkål), och på min födelsedag i somras bjöd jag mina nära och kära på en chokladtårta med ganache-frosting som de (helt ovetandes om innehållet) slukade med god aptit. Så jag säger välkommen tillbaka till bakverkstaden, blommis!

CHOKLAD & MANGO MOUSSETÅRTA

[receptet är för en tårta med diametern 18cm]

Botten:

  • 2 dl frön, jag tog 1dl solrosfrön + 1 dl pumpafrön
  • 4 st färska, och riktigt mjuka, dadlar (urkärnade)
  • 3/4 msk kokosolja
  • 1/2 msk sirap
  • en nypa salt

Fyllning:

  • 3,5 dl mjukkokad blomkål *läs notering nedan*
  • 3 msk kokosolja
  • 4 msk sirap (exempelvis fibersirap gold, eller för 100% vegan: agave sirap)
  • 2 msk mjölk (för 100% vegan, välj exempelvis mandelmjölk)
  • 1/2 dl kakao
  • 2,5 msk WellAware Mango Smoothiepulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

* jag hade en oöppnad påse blomkål i frysen (450g) som kokad+”semi-mosad” blev ganska precis 3,5 dl

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser till botten. Tryck ut i en springform med ett bakplåtspapper i botten. Ställ in i frysen så länge.
  2. Koka blomkål riktigt mjuk, häll av kokvattnet, skölj med kallt vatten för att  och ”pressa” ur så mycket vätska som möjligt. Eftersom blomkålen ska vara riktigt mjuk går det enkelt att ta en näve och liksom ”krama ur” den över durkslaget, och då samtidigt mosa den för att enkelt kunna mäta upp 3,5 dl. Det ska alltså vara 3,5 välfyllda decilitermått, och som jag skrev ovan; en påse fryst blomkål (450g) visade sig bli precis rätt mängd.
  3. Mixa blomkål, kokosolja, sirap och mjölk tills slätt. Tillsätt kakao, mangopulver, vaniljpulver och salt och mixa igen. Smaka av, häll över den förberedda botten och dekorera med eventuella toppings (jag strödde över mer mangopulver, bitar av frystorkad mango och kakaonibs)
  4. Frys i några timmar innan servering (självklart kan du göra tårtan långt i förväg, den håller ju utan problem i frysen)

chocomangomousse1chocomangomousse2

Tio härliga recept för lakritsdagen

$
0
0
lakritsdagen10

Nu på tisdag, den 12e april, är det lakritsdagen. Personligen är jag ”en sådan där” som sällan äter ren lakrits, men uppskattar lakrits till/i någonting annat. Mjölkchoklad med bitar av saltlakrits, gillar jag. Kombinationen hallon/lakrits i olika form, gillar jag. Dumlekolor med lakrits, gillar jag. Ja, jag gillar helt enkelt goda grejer med en hint av lakrits, och i mitt receptarkiv här på bloggen hittar man faktiskt en hel del gotte som piffats till med lakrits i någon form.

Förutom att jag har samlat ihop några gamla favoritrecept inför nämnda lakritsdag, kommer här också ett recept på en kanongod lakritsfudge-brownie med hallontäcke.

fudlakbrow

LAKRITSFUDGE-BROWNIE MED HALLONTÄCKE

Fudgebrownie:

  • 40g kokosolja
  • 60g mörk choklad
  • 1 helt ägg + 1 extra gula
  • 0,75 dl sötning (funkar både med strö-varianter och flytande)
  • en nypa salt
  • 3 msk kokosmjöl
  • 1,5 msk mosade hallon
  • 0,5-1 tsk lakritspulver (efter smak, ha med fördel i mer för riktig lakritssmak!)

Hallontäcke:

  • 30g vit choklad
  • 30g kokosolja
  • 30g hallon
  • 10g flytande sötning, så som agavesirap eller honung

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka chokladen och lägg i en liten skål. Smält kokosoljan och häll det över den hackade chokladen, rör runt så den också smälter.
  3. I en annan skål, vispa ihop ägg (+extra gula) och sötning pösigt.
  4. Blanda de två skålarna och rör då även ner de mosade hallonen. Ner med en nypa salt, lakritspulver och tillsätt slutligen kokosmjöl – siktat, för att undvika klumpar.
  5. Häll smeten i en smord liten form, och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  6. Hallontäcket gör du genom att först smälta kokosoljan och hälla den över hackad vit choklad, rör ihop tills allt är flytande och rör då även ned hallonen som du mosat med en gaffel.
  7. Söta med honung och häll detta över brownien (som då ska ha svalnat).
  8. Låt stå i kylen över natten för perfekt fudge:ig konsistens, skär i bitar och servera antingen som munsbitar eller större brownies.

NIO TILL HÄRLIGA RECEPT MED LAKRITS

CITRON-COOKIES MED LAKRITSBITAR

citronlakrits4

(RAW) CITRON- OCH VIT CHOKLAD TRYFFELTÅRTA MED SÖTSALT KOLA/LAKRITS-SWIRL

citronlakritscheesecake1

CHOKLAD- & HALLONBROWNIES MED ETT TÄCKE AV LAKRITSMARÄNG

chlb1

NO BAKE LAKRITSBROWNIES

lakritsbrownie

CHOKLADPRALINER MED LAKRITSKRISP

pralinerND2

RAW CHOKLADTRYFFEL MED LAKRITS OCH HALLON

tryffel4

MJÖLKCHOKLADTRYFFEL MED CITRON OCH LAKRITS

tryffelcitronlakrits

SALTA KOLABOLLAR MED LAKRITS-TOUCH

saltkolaboll

TRIPPEL KARAMELL OCH CHOKLADPUDDING MED EN TOUCH AV LAKRITS

trippelchococaramel3

Förresten! Om du inte redan gjort det, glöm inte att vara med och tävla om ”Fannys Topp 5 Sisufavoriter”, tävlingen avslutas ikväll när klockan slår midnatt – så än är det inte för sent!

Chokladmousse med jordnötskakssmul, krispiga chokladflarn och salt kolasås (sockerfri & proteinrik)

$
0
0
pbchocdess1

Hur jag fick min söndag att gå, undrar du? Jo men jag gjorde en kalasfin dessert, för absolut no particular reason. En dessert som många kanske skulle säga är mer motiverad att göra en dag då man har middagsgäster och firar något festligt, eller så. Men nej, inte i detta hem och inte Fanny, hon ställer sig och gör jordnötskakor lördagkväll, för att nästa morgon ställa sig och göra egen kolasås, chokladflarn med jordnötter och flingsalt, samt en len creamcheese-chokladmousse. Allt för att några timmar senare vara klar med projekt : lyxdessert

Men alltså… I regret nothing. Fler söndagar borde ägnas åt kalasfina desserter, tycker jag.

pbchocdess4pbchocdess2

Jag använde Nutri Nick’s steviasötade mjölkchoklad till de härliga chokladflarnen med jordnötskrisp, och vill passa på att tipsa om att Svensk Hälsokost har en kampanj just nu med 15% rabatt på hela nutrinick’s sortiment. Så förutom olika sorters choklad kan man köpa steviadroppar och bönpasta för en fin peng, till och med den 22a april. Här hittar du allt från Nutri Nick på Svensk Hälsokost.

pbchocdess3

Jordnötskakssmul:

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop torra ingredienser, tillsätt sirap och arbeta ihop till en deg.
  3. Platta ut degen på ett bakplåtspapper så tunt du kan (min blev ca 3-4 mm)
  4. Jag gjorde ett rutmönster med pizzaskärare innan gräddning, det är inte nödvändigt men underlättar om du vill ha ”fina” kaksmulor..
  5. Gädda i 7-8 minuter tills ytan har fått färg och är krispig, ta ut och skär direkt en gång till med pizzaskäraren. Låt svalna helt (sprid ut de små kakbitarna så svalnar de snabbare)

Creamcheese-chokladmousse:

  • 50g cream cheese
  • 100g kvarg
  • 1/2 dl kaseinprotein med chokladsmak (jag använde tyngre kladdkaka)
  • 1 msk kakao
  • 1 msk sukrin melis (eller florsocker)

Gör såhär:

  1. Rör ihop cream cheese och kvarg i en bunke.
  2. Tillsätt kasein, kakao och sukrin melis och vispa ihop med elvisp tills slätt och luftigt.

Chokladflarn:

  • 20g jordnötter
  • 30g mjölkchoklad (jag använde steviasötad*)
  • flingsalt

Gör såhär:

  1. Finhacka jordnötterna, smält chokladen, rör ihop.
  2. Bre ut på ett bakplåtspapper så tunt du kan. Strö över flingsalt.
  3. Låt stelna i kylen tills det är dags för servering, bryt då itu till flarn

Kolasåsen är samma favorit som alltid och du hittar receptet här: min sockerfria kolasås på två ingredienser

pbchocdess1

Trippelt fint: Äppel- & Kanel (protein-)muffins, tävlingsvinnare och Sisu-rabattkod

$
0
0
applekanelmuffins1

Herregud vilken hopplös uppgift att välja EN vinnare bland alla härliga bidrag i tävlingen jag hade med sisu. Tusen tack för alla bidrag, det var många jag själv mer än gärna skulle se ingå i sortimentet i framtiden, och jag har vidarebefordrat mina favoriter till ”sisu-gänget”. Till slut föll valet av vinnare på Malin, vars bidrag löd mango/passionsfrukt, stort grattis! Du får gärna slänga iväg ett mail till mig Malin, så jag kan ta dina kontaktuppgifter och skicka dig din vinst! fanny@roethlisberger.se

Som sagt, det var många väldigt bra tävlingsbidrag och jag hade så gärna gett er allihop en vinst… Tyvärr går ju inte det, MEN – från och med nu får ni 15% rabatt på er order från sisu.se med koden fanny15 . Jag hoppas ni hittar någon ny favorit, både ur det nuvarande sortimentet och allt eftersom nya smaker dyker upp. Själv väntar jag i alla fall ivrigt på att se vad nästa smak blir…

Nä okej nog om kommande, ännu inte existerande smaker och produkter! Låt oss tala om en som redan finns och som jag verkligen gillar, nämligen vassle i kanelbulle-smak. Jag bakade med det senast igår, då jag gjorde äppel- och kanelmuffins med jordnöts- och cream cheese-frosting.

applekanelmuffins4

Glöm det du tänker om hur bakverk utan vetemjöl, smör och socker blir ”äggiga” och har en konsistens à la gummi. Glöm också motsatsen; de där torra och trista sakerna som inte borde få kallas bakverk alls. För det här är smakrika, ”fluffiga men ändå fasta” muffins som jag vågar lova att också den värsta av skeptiker skulle sluka med glädje.

Ja och så frostingen! Tre ingredienser och det fina tillvägagångssättet ”rör ihop och frosta ba!”

applekanelmuffins3applekanelmuffins5

Du behöver: (7 st muffins)

  • 150g tärnat äpple (=1 st normalstort äpple)
  • 1 ägg
  • 1 msk kokosolja, flytande (jag använde neutral)
  • 1/2 dl mandelmjöl (22g)
  • 1/2 dl fettreducerat mandelmjöl (25g)
  • 1 tsk fettreducerat kokosmjöl
  • 1/2 dl (25g) vassle med kanelbulle-smak (jag använde alltså sisu’s vassle)
  • 2 msk (20g) sukrin gold (kokossocker funkar givetvis lika bra)
  • 1 tsk kanel
  • 1/5 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bakpulver
  • en rejäl nypa salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sprid ut muffinsformar på en plåt.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke, ställ åt sidan.
  3. Mixa tärnat äpple och ägg, men inte tills helt slätt utan låt det gärna vara lite äppelbitar kvar.
  4. Om kokosoljan är fast, smält den så den blir flytande och tillsätt i äppelmixen och mixa en snabb vända till.
  5. Häll äppel-smeten över den torra blandningen och vänd ihop med en slickepott till en jämn smet.
  6. Fördela smeten mellan muffinsformarna, skjut in i ugnen och grädda i ≈17 min. Låt svalna innan du frostar.

Frosting:

Gör såhär:

  1. Rör ihop alla (haha…”alla”) ingredienser, se till att du inte har några klumpar från jordnötsmjölet eller sukrin melisen, och salta eventuellt med en nypa salt.
  2. Frosta dina muffins.
  3. Ät dina muffins.

applekanelmuffins1

Kladdkakemuffins med citron och vit choklad

$
0
0
citvitkladd2

De här muffinsen… Jag vet ärligt talat inte riktigt var jag ska börja beskriva dem. Ska jag berätta om hur perfekt kletiga de blir i mitten? Eller kanske inleda med att konstatera hur fint citron passar med vit choklad? Ska jag förklara hur du nog gör klokast i att dubbla receptet på en gång?

Det här är i alla fall kladdkakemuffins. Kladdkakemuffins med tre av de bästa smakkompisarna there is, nämligen vit choklad+kokos+citron. De görs på ingen tid alls, och självklart går det precis lika bra att göra en enda stor kladdkaka, istället för flera små muffins.

Innan vi snöar in på dagens recept, kan jag varmt rekommendera den som gillar kladdkaka att också testa mitt recept på (protein-) kanelbullekladdkaka, så-himla-god! Och skriver du ”kladdkaka” uppe i bloggens sökruta hittar du flera andra smarriga varianter på kladdisar. Just sayin. Nu vidare till dagens!

citvitkladd1

Jag använde här vassleprotein från Sisu Nutrition i smaken citron/vit choklad, och självklart går det att använda vassle i valfri annan smak, men lika självklart blir inte resultatet detsamma. Säkert gott men ja, inte samma. Om du vill testa det vassle jag använde, eller något annat från Sisu, kan du alltid använda koden Fanny15 för 15% rabatt på din order från Sisu. Och nej, jag får inte en krona om du använder min kod. Jag fixade koden för att jag ville ge er möjligheten att prova något jag själv uppriktigt gillar och rekommenderar, till ett finare pris.

Du behöver: (6 st muffins)

* har du inte fettreducerat kokosmjöl kan du absolut använda vanligt kokosmjöl! Mät då upp 3 msk, vikt kan variera lite beroende på märke.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.Smält kokosoljan, ställ åt sidan att svalna en aning.
  2. Rör ihop torra ingredienser i en liten skål, se till att ev. klumpar i kokosmjölet försvinner.
  3. Vispa ägg och socker/sötning pösigt med elvisp. Tillsätt kokosoljan, den torra blandningen, citronskal och -saft och vispa till en jämn smet.
  4. Häll smeten i 6 muffinsformar och grädda i ca 12 minuter.
  5. Ta ut, låt svalna och förvara i kylen. Vid servering; pudra över florsocker och toppa med rivet citronskal.

citvitkladd2


Att dippa – Krispiga & söta kanelchips

$
0
0
tortillachips1

Förra veckan fick mitt-i-veckan-piff i och med att jag i onsdags hade finbesök av Anna från Tidningen Hembakat och fotografen Jessica. Efter en intervju och lite snick-snack plåtades både jag och två av mina favoritrecept all time (förbättrade ännu ett litet snäpp)kan ni gissa vilka?

Det kändes dubbelt upp ovant att 1) inte själv vara den som fotar mina bakverk och dessutom 2) vara med på bild själv.

Jag vet inte om ni testat, men jag kan intyga att ”se naturlig och avslappnad ut” medan man rör ihop ingredienser eller poserar med en chokladtårta minsann känns allt annat än just naturligt. Haha!

bhshembakat2 bhshembakat1De exakta recepten på godsakerna som plåtades kommer finnas i tidningen som kommer ut i sommar, så jag avvaktar lite med att skriva dem här.

Meeen – jag har något annat fint att dela med mig av till er redan idag! Eftersom en av sakerna jag gjorde i onsdags var en form av dipp, som jag alltså också hade lite rester kvar utav nästa dag, så gjorde jag till den ett gäng kanelchips. Att dippa i dippen. Dubbelt gott är ju dubbelt så bra, för så säger man väl? Så borde man i alla fall säga. De här chipsen blev verkligen SÅ himla bra på alla sätt och vis! De är krispiga, kaneligasöta och ja, allmänt bara kalasgoda!

tortillachips2

Du behöver:

  • 1 tortillabröd
  • 2 msk sirap av något slag (jag använde fibersirap gold)
  • ca 1 tsk kanel
  • 1-2 msk kokossocker*

* jag har testat med sukrin gold också, men det blir inte alls lika krispigt, så i detta recept rekommenderar jag ”riktigt” socker, gärna en brun variant (så som kokos-, muscovado- eller farinsocker)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Klipp tortillabrödet i önskad form, jag gjorde trianglar
  3. Rör ihop sirap, kanel och socker i en skål.
  4. Doppa varje tortillabit i kanel-sirapen så de täcks på båda sidor, och sprid ut dem på den förberedda plåten.
  5. Grädda i mitten av ugnen och håll koll! När chipsen börjar få färg och sirapscoatingen ”bubbla” (ca 5-6 minuter) vänder du på dem och gräddar några minuter till. Som sagt; det går snabbt!
  6. Låt svalna på galler. De är mjuka direkt de kommer ur ugnen, men stelnar och blir krispiga när de svalnar.

(protein-) Brownie med Mandeltosca

$
0
0
chocomandeltosca4

För att citera mig själv, ståendes vid köksbänken, fullt engagerad i mission : slicka rent slickepotten, efter att precis ha skjutsat in ännu ett chokladigt alster i ugnen;

”Det finns inget som heter ‘för många’ brownierecept.”

För vi kan väl alla vara rörande överens om att i samma sekund som choklad, oavsett form, inkluderas så spelar inget annat någon roll? Regeln om att choklad trumfar precis allting är ju sedan gammalt. Och nej, det finns verkligen inget som heter ”för många” brownierecept. Så jag gjorde ett till.

chocomandeltosca1

Jag använde en form på ca 15×15 cm, och skar upp 6 rejäla bitar.

Du behöver:

  • 160g sötpotatispuré *se nedan* (ca 1 normalstor potatis)
  • 1 ägg
  • 1 msk fibersirap gold (eller valfri annan sirap)
  • 2 msk (30g) kokosolja utan smak, flytande (micra några sekunder)
  • 3/4 dl (30g) kakao
  • 2 msk (10g) kasein i ”någon chokladig smak”, jag använde Tyngre’s kladdkaka
  • 3 msk fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl funkar säkert)
  • 2,5 msk sukrin gold (alt. valfritt brunt socker, så som kokos- eller farinsocker)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt
  • 30g hackad choklad (jag hade steviasötad mjölkchoklad)

*såhär gör du sötpotatispuré*
Skala och skär sötpotatis i bitar (ca 2×2 cm). Koka tills helt mjuka, häll av kokvattnet och låt svalna. Mixa till en puré. Klart! I receptet angiven vikt är för redan skalad och kokad potatis.

Mandeltosca-täcke:

  • 30g (2 msk) fibersirap gold (jag gissar att annan sirap funkar, har dock inte testat)
  • 1 msk grädde
  • 1/2 msk kasein (jag använde Tyngre’s kladdkaka här igen)
  • 30g hackad mandel
  • en rejäl nypa salt

chocomandeltosca3

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform som mäter ca 15×15.
  2. Gör sötpotatispuré enligt instruktionerna ovan. Enklast använder du en stavmixer och gör purén i en större bunke, för när den är klar tillsätter du ägg och sirap och mixar igen. Tillsätt sist den flytande, men avsvalnade, kokosoljan och mixar en sista gång.
  3. I en annan bunke; rör ihop alla torra ingredienser (förutom den hackade chokladen) alltså kakao, kasein, kokosmjöl, sukrin, bakpulver, vaniljpulver och salt.
  4. Vänd ner den torra blandningen i potatis-smeten med en slickepott och rör tills helt jämnt. Rör ner den hackade chokladen.
  5. Bred ut chokladsmeten i den förberedda ugnsformen och jämna till med slickepotten så det blir jämnt.
  6. Grädda i 15 minuter och gör under tiden mandeltoscan: rör ihop sirap och grädde. Hacka mandeln fint och rör ner i sirapen tillsammans med kasein och salt.
  7. Ta brownien ur ugnen efter 15 minuter, bred över toscasmeten och grädda i ytterligare ≈15 minuter, tills toscatäcket fått fin gyllene färg.
  8. Låt kakan svalna, och ställ sedan in i kylen någon timme (gärna över natten) innan du skär upp bitar.

chocomandeltosca2

Kaffeglass med browniefudgebitar och salt kolasås

$
0
0

Efter en trevlig vin-och-brownie-kväll med Daniel i helgen som var, hade jag en liten bit brownie kvar som jag ville ”göra något skoj med”. Vi talade av någon orsak väldigt mycket om glass den kvällen, och jag påmindes om en gammal favorit från Häagen Dazs som jag åt orimligt många byttor av under en sommar jag bodde i Lund för några år sedan. Smaken har utgått ur sortimentet men jag minns den mer än väl; kaffeglass med små bitar av seg chokladtryffel och rikligt med söt kolasås. DEN ville jag göra – så precis så fick det bli!

PS: har du inte haft en vin-och-brownie-kväll så rekommenderar jag dig att ha en snarast. Typ världens bästa grej!

CCCFIR3

Ni kanske kommer ihåg att jag förra sommaren listade mina bästa glass-recept, och att överst på den listan stod min chokladiga och alldeles drömmiga glass gjord på kikärtor? Såhär nästan ett år senare låter det förmodligen precis lika knasigt, det där med att ha kikärtor i glass… ja, för den som inte vet bättre, alltså. För jag och de av er som testat vet nämligen att det blir hur himla bra som helst! Hur himla gott som helst.

Själv har jag gjort glass med kikärts-bas mååånga gånger sedan förra sommaren, och alltid utgått från nämnda chokladglass. En ska ju som bekant inte ändra på ett vinnande koncept så självklart utgick jag även denna gång från samma recept, men jag använde vita bönor istället för kikärtor.

Den överblivna brownien bröt jag itu till ett grovt smul, för att sedan rulla till små, härliga browniebollar. Jag gjorde samma gamla fina kolasås som så många gånger förr, som jag valde att salta en gnutta (because: salt kola = drömgott) och TADA – favoritglassen återskapad!

CCCFIR1

 [Receptet ger 3-4 portioner glass]

Glass:

  • 1 förpackning kokta vita bönor, väl sköljda (ca 210g avrunnen vikt)
  • 60g vassleprotein med kaffesmak * (mitt var i smaken ”coffee caramel”)
  • 1/2 dl fibersirap gold **
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl kallt kaffe (starkt bryggt)
  • 1/3 tsk vaniljpulver
  • 1/2 sats kolasås (se recept nedan)
  • överbliven brownie (gör din favorit och spara den mängd du tycker blir lagom)

* självklart kan du använda vassle i någon annan smak (och självklart påverkar det smaken)
** jag använde fibersirap denna gång, men har gjort glassen med agave också, vilket går precis lika bra!

Kolasås:

  • 1 burk (fullfet) kokosmjölk
  • 2 msk sirap
  • salt efter smak (eller skippa, om du inte gillar salt kola)

Gör såhär:

  1. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten några gånger. Låt rinna av ordentligt och mixa sedan med resterande glass-ingredienser till en slät smet.
  2. Häll glassmeten i en bunke och ställ in i frysen. Gör sedan kolasåsen;
  3. Öppna burken med kokosmjölk, om mjölken är skiktad skedar du bara ur det översta, tjocka lagret i en liten kastrull, och lämnar det vattniga (på så vis förkortas tillagningstiden avsevärt, även om det går bra att använda hela burkens innehåll – det bara tar längre tid eftersom såsen blir till när vätskan kokar bort).
  4. Rör ner sirap och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills du har en gyllene kolasås. Rör om då och då, och salta efter smak. När du har önskad kolasås-konsistens, dra från värmen och låt svalna helt.
  5. Rör om i glass-smeten då och då, när den börjar frysa längs sidorna av burken men fortfarande är ganska lös i mitten, ta ut och rör ner browniebitar. Ringla också över kolasås, hur mycket eller lite du vill, men jag hade ungefär hälften av den kolasås receptet ger (spara resten till servering!). Rör försiktigt så kolasåsen kommer ner lite i glassen, men inte blandas med den utan förblir en ”rippel”. Ställ tillbaka i frysen.
  6. När glassen väl är fryst, är det en god idé att ta fram den ≈10 minuter innan servering, så kan du lätt skopa ur glasskulor.

CCCFIR2

Ljuvlig citronkaka tillägnad Potatismannen (och jo, den innehåller faktiskt potatis)

$
0
0
potatiskaka3

Efter otaliga påminnelser från Hampus aka potatismannen bakade jag häromdagen en kaka – innehållandes potatis. Jag kan nu konstatera att utöver potatisgratäng, krispiga potatisklyftor och pommes, så gillar jag tydligen potatis om det kommer i form av en kaka. Inte så väldigt otippat kanske, men jag ska erkänna att jag inte hade så höga förhoppningar när jag skar upp en provsmaks-bit denna gång. Hur spännande kan det bli med vanlig, vit potatis liksom? Men det blev SÅ bra!

Så bra att jag åt halva kakan på en gång och kallade det lunch. För det får man.

potatiskaka1potatiakaka2

Du behöver:

  • 60g kokosolja (jag använde neutral, självklart funkar med smak också)
  • 1/2 dl (30g) kokossocker
  • 1/2 dl (30g) sukrin gold
  • 2 hela ägg
  • 2 dl (80g) mandel, mixat till ett mjöl eller 2dl/80g mandelmjöl, ej fettreducerat
  • 1 tsk bakpulver
  • 120g potatismos (koka potatis mjuk, mosa/mixa. Angiven vikt är för kokt+mosad potatis)
  • rivet skal från två citroner
  • en nypa salt

Plus: saften från 1/2 citron + 2 msk florsocker/flor melis

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader och spänn fast ett baplåtspapper i botten av en springform, fetta formens sidor+botten.
  2. Rör ihop mandelmjöl, bakpulver och salt i en liten skål, ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop kokosolja med kokossocker och sukrin melis tills luftigt, tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa mellan varje.
  4. Vänd ner den torra blandningen ihop med rivet citronskal och potatismos/-puré och rör ihop allt till en jämn smet.
  5. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i ca 30 minuter (tills gyllene och en teststicka kommer ut ren)
  6. Låt kakan svalna 10 minuter i formen, rör under tiden ihop citronsaft och florsocker/sukrin melis. Flytta sedan över kakan på ett galler och skeda över glasyren så det rinner ner över sidorna.
  7. Låt svalna helt innan servering.

potatiskaka3

Typiska finsaker: favoritglass (i hemgjord glasstrut) med favoritvän

$
0
0
addice1

Heeeej på er! Jag hoppas ni fått en fin start på helgen?! Själv har jag legat helt däckad några dygn, och då menar jag verkligen TOKdäckad – som i att jag sov från i torsdagskväll till imorse, alltså lördag morgon. Det för att jag precis har börjat med en ny medicin, som det hette att man kunde bli lite ”dåsig” av, men jag förstod kanske inte riktigt hur pass dåsig jag skulle bli… Men med tanke på att jag snittat 3 timmar sömn/natt de senaste… månaderna, så hade jag en del sömn att ta igen också, antar jag, och idag har jag mått bättre allt eftersom dagen har gått. Skönt, och jag hoppas att jag snart vant mig vid medicinen och därmed slipper den här ”dåsigheten” som mest känns som att gå runt i en slemmig bubbla, typ.

Hur som helst, jag har givetvis andra (aningens roligare och mer intressanta) grejer att snacka om idag! I veckan fick jag nämligen finbesök här hemma, av min fina vän Sanna. Vi har haft ofantligt svårt att hitta tillfälle att ses den senaste tiden så det var ett par väldigt efterlängtade timmar vi fick ihop, och som vanligt gjorde det vi gör bäst; pratade cirka nonstop samtidigt som vi åt sötsaker. Winning combo, minst sagt. Sanna fick även hjälpa mig när jag skulle fota glass, då en extra hand behövdes. Jag tror inte hon vantrivdes, direkt…

addice2addice3

De flesta av er har nog snappat upp att Sanna är en av hjärnorna bakom Add Ice Cream, eller hur? Och ingen av er kan ha missat att jag älskar glass ungefär så mycket det bara går..? Återigen; winning combo. Tyvärr har min lokala mataffär inte fått in nämnda supersmarriga protein-glass ännu (jag har dock klargjort för Sanna +team att Knivsta bör stå högst upp på priolistan för nya återförsäljare) så ja, det kan vara så att jag en gång eller två tagit med mig frysväskan på tåget, åkt in till Uppsala, gått till den butik jag vet säljer Add Ice Cream, fyllt frysväskan och åkt hem igen… Jo, det kan vara så.

Sanna är ju en klippa så hon hade faktiskt med sig några byttor glass nu när hon kom, och därför passade det ypperligt att fota den i en av de glasstrutar jag gjort samma morgon. Superenkla, supergoda och supersöta! Jag använde vassle från Tyngre i deras nyaste smak ”vaniljdrömmar”, och let me tell you: amazing. Svårt att förklara hur smaken skiljer sig från ”vanlig vanilj”, men summa summarum är att jo, den skiljer sig. Det är helt enkelt en mer ”kakig” smak, om ni förstår vad jag menar… Självklart funkar vilken smak på vassle som helst, men personligen kan jag inte tänka mig en bättre smak för just detta recept.

Och just det! Ni frågar ju ibland, om allt blir bra på första försöket… det blir det givetvis inte. Den här gången blev visserligen smaken bra direkt, men eh, det var det där med att forma en strut också.

addice123

Som tur var behövdes bara en fin strut för själva fotograferingen, så jag sparade den… eh, mindre fina ”struten”, och toppade med ett lager smält choklad. När chokladen stelnat krossade jag alltihop och vips så hade jag ett kalasgott strössel!

addice4

Du behöver: (för 2 st glasstrutar)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop vassle, mandelmjöl, vaniljpulver och salt i en skål, ställ åt sidan.
  3. Värm sirapen några sekunder i micron, rör sedan ner den torra blandningen och arbeta ihop till en deg (med händerna). Tillsätt ev. den halva matskeden mjölk om den behövs.
  4. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut så tunt du kan till en halvmåne. Ta av det övre pappret och klipp halvmånen mitt itu (så varje bit är som 1/4 cirkel). Klipp av pappret längs med den andra raka kanten också; hörnet av biten är alltså den ände som blir botten av struten, är ni med?
  5. Nu kommer det trixiga, att forma struten. Jag gjorde som så att jag formade en strut så att bakplåtspappret var på insidan, och när de två raka sidorna möttes ”nöp” jag ihop dem försiktigt. Sedan ställde jag struten med ”öppningen” nedåt på en plåt.
  6. Eftersom struten är mer hög än bred, satte jag sedan in plåten rätt långt ner i ugnen, så att struten hamnade ungefär i mitten. Grädda tills ytan är fin, det tar ca 6-8 minuter kanske.
  7. Ta ut och rör inte – struten stelnar när den svalnar! När den har stelnat kan du dra loss (vilket blir lite ”dra ur”) bakplåtspappret. Jag valde att chokladdoppa kanten, men det är givetvis inte nödvändigt.

addicesannafannyNär jag ändå var igång med kameran passade jag på att fota lite andra kakor också. Det var lika flashigt som vanligt ”behind the scenes”, vilket Sanna fick på bild också… hehe. Men jag lovar – bilderna blev fina!!

Viewing all 148 articles
Browse latest View live